Reconèixer Borrell
Imatge del documental "Reconèixer Borrell"
DIJOUS, A LES 22.40

"El documental" recorda Alfons Borrell amb l'emissió de "Reconèixer Borrell"

Amb motiu de la mort del pintor Alfons Borrell, "El documental", al 33, emetrà demà, 8 d'octubre, a les 22.40, "Reconèixer Borrell", un recorregut per la trajectòria artística d'un dels pintors abstractes més destacats del país. El documental, dirigit per Aleix Gallardet, és una producció de Pirinaigua Audiovisuals en coproducció amb TV3.

"Reconèixer Borrell" és un recorregut exhaustiu per la dilatada trajectòria de l'artista Alfons Borrell (1931-2020), des dels seus inicis, a la dècada de 1950, sota el mestratge d'Hermen Anglada Camarasa, fins al 2013, moment de la gravació del documental.

A través de les paraules de l'artista i del testimoni de crítics i amics, es van desgranant els diferents aspectes de la seva vasta obra i les seves idees sobre l'activitat creadora. A més, al llarg del documental, l'espectador assisteix al procés de creació del mural (6 x 3 metres) que l'artista va donar a l'Ateneu Barcelonès el 2010 en commemoració del 150è aniversari de la institució.

El seu és un camí de descoberta d'una passió, la pintura; d'una recerca, la d'un estil i llenguatge propis, i també el d'una lluita entre la necessitat de tenir ingressos per tirar endavant una família amb tres nens i la de dedicar-se a la creació. Després d'una època de buidor i silenci artístic, en què treballava com a rellotger en una botiga de Sabadell, a partir dels anys setanta del segle XX Borrell emergeix de la foscor renovat i amb un estil propi. Aconsegueix un petit estudi, la seva obra comença a despuntar i a ser reconeguda entre artistes com Brossa i s'exposa en centres de renom: la Tecla Sala, la Fundació Miró o el Pompidou de París. El documental segueix la seva trajectòria artística al llarg de més de seixanta anys de treball i mostra els quadres amb un tempo relaxat, fet que permet que l'espectador s'endinsi en els colors i les formes de cadascuna de les obres.

El documental compta amb els testimonis, entre d'altres, de Rosa M. Malet, directora de la Fundació Miró; Vicenç Altaió, escriptor i director d'Arts Santa Mònica; Miquel Molins, doctor en Història i Teoria de l'Art Contemporani; Maria-Josep Balsach, directora de la Càtedra d'Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona, i Yves Michaud, filòsof i crític d'art.

Fitxa tècnica
Direcció i realització: Aleix Gallardet
Producció: Susanna Bernadí
Guió: Víctor Sunyol
Banda sonora: Isabel Muniente i Jordi Ruiz
Fotografia: Tomàs Pladevall i Aleix Gallardet
Enginyer de so: Albert Royo
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada: Ruth Llòria
Direcció artística: Oriol Vilapuig
Assessorament historicoartístic: Albert Perelló
Producció: Pep Masias
Documentació: Noemí Riudor
Càmera: Aleix Gallardet, Maria Giribet i Iván Murillo
Steadicam: Ramón Sánchez i Raül Bujardón
So directe: Albert Royo, Jordi Royo i Joan Redondo
Espanya, 2012

"Reconèixer Borrell" és una producció de Pirinaigua Audiovisuals en coproducció amb TV3 i la col·laboració de Fundació Banc de Sabadell, Ajuntament de Sabadell, Centre Cultural Tecla Sala, Fundació Vila Casas, Fundació Palau, Institut d'Estudis Ilerdencs i ICEC, (Institut Català de les Empreses Culturals).

tv3.cat/eldocumental
tv3.cat/documentals
twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut