Diumenge, a les 22.05

"Crits silenciats", un reportatge d'investigació de "30 minuts"

El diumenge 29 d'octubre, a les 22.05 i a TV3, "30 minuts" estrena la producció pròpia "Crits Silenciats", un reportatge d'investigació de Pep Nogueroles i Xavi Bonet on l'artista holandesa Tess Dribbel explica que va ser víctima d'agressions sexuals per part del seu propi pare i altres persones, membres d'una suposada xarxa de pederàstia que utilitzava menors per fer uns rituals sàdics sinistres.

L'artista holandesa Tess Dribbel explica que va ser víctima d'agressions sexuals per part del seu propi pare i altres persones, membres d'una suposada xarxa de pederàstia que utilitzava menors per fer uns rituals sàdics sinistres, que inclouen sacrificis de nadons.

Han passat trenta anys, però la Tess ha recuperat les vivències a través de psicoteràpia, i els records són terribles:

TESS DRIBBEL, víctima d'abusos sàdics amb rituals:

"Era petita. El capellà em va deixar dibuixar a la seva taula. El seu ajudant tenia un nadó que plorava molt. Però, de sobte, el nadó va deixar de plorar. Es van dirigir, com si fos una processó, cap al jardí de l'església. De sobte, uns dels escolanets es va posar a plorar. I el van intercanviar per mi. Vaig haver d'enterrar el nadó."

Tess Dribbel canalitza el seu dolor a través de l'art. Ha fet diverses exposicions a Barcelona. Des que se'n va poder escapar, fa trenta anys, ha viscut amagada a diferents països, també a Catalunya, per por de represàlies per part de la seva xarxa d'abusadors. 

A partir del testimoni de la Tess, el "30 minuts" ha fet una investigació que l'ha portat a entrevistar víctimes dels Països Baixos que també han estat víctimes d'abusos sàdics organitzats.

YVONNE VAN RIEMSDIJK, víctima d'abusos sàdics amb rituals

"Em penjaven de cadenes, m'escanyaven, de vegades em posaven una caputxa al cap,  m'estiraven a la taula i abusaven sexualment de mi, m'asfixiaven i em feien mal, i m'aplicaven electricitat".

PSICOTERAPEUTA HOLANDESA ANÒNIMA. 

"Amb aquestes pràctiques de tortura tan violentes els perpetradors s'asseguren que els nens no diguin res, que no demanin ajuda, que s'aïllin completament. El que succeeix llavors és que es fragmenta la ment i el que fan és adoctrinar aquests fragments".

Persones que han estat víctimes de violència sexual, tortures inhumanes. Testimonis colpidors, al cor d'Europa. Alguns viuen amagats al seu país i en perill de mort, ja que violentes suposades xarxes d'abusadors els busquen. D'altres han fugit i han arribat, entre altres llocs, a Catalunya demanant protecció i ajuda. Aquí reben suport psicosocial anònim i discret per part d'entitats socials, com In via.

IRENE ANDRES, directora I+D+ associació In Via.

"Per nosaltres és molt important escoltar la víctima, ella ens porta experiències salvatges, traumàtiques i la nostra missió no es determinar si allò és veritat o és mentida, no?, la nostra missió és poder acompanyar-la en el dolor".

Els abusos sàdics organitzats amb rituals són pràcticament desconeguts a Catalunya, però no és així en altres llocs com als Països Baixos, que la policia té una unitat especialitzada que atén aquest tipus de víctimes. La majoria de les supervivents no s'atreveixen a denunciar-ho davant de la justícia ni a explicar els abusos de què han estat víctimes per desconfiança i per por a ser tractades de boges.

CORINNE DETTMEIJER: Membre Comitè per l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona de l'ONU.

"Quan vas a la policia i saps que no et creuran, que et trobaràs amb un enorme sentiment d'incredulitat... és traumatitzant. És traumatitzant el que ha passat amb aquestes víctimes."

A Europa hi ha milers de casos detectats d'abusos sàdics amb rituals. A la Gran Bretanya, l'Associació Nacional de Persones Maltractades durant la Infància rep cada any prop de 250 peticions d'ajuda de víctimes. A Alemanya s'ha creat un canal públic de suport a aquest tipus de víctimes i hi han demanat ajuda desenes de persones. 

Als Països Baixos s'han creat diferents associacions de suport a les supervivents d'aquests tipus d'abusos. La Fundació Stichting Misbruikt i Spotlight fan pressió política i social pel reconeixement de les víctimes i esdevenen una xarxa de suport mutu.

Aquestes víctimes entrevistades pel "30 minuts" són només la punta de l'iceberg d'una realitat silenciada a Europa. Persones que no havien aixecat mai públicament i de manera col·lectiva la veu davant d'un mitja de comunicació... fins ara.

Un reportatge de: Pep Nogueroles i Xavi Bonet
Imatge: Oscar Roger

tv3.cat/30minuts

Anar al contingut