Serguei Rakhmàninov
Serguei Rakhmàninov
DE DILLUNS A DIVENDRES

Catalunya Música celebra el 150è aniversari de Serguei Rakhmàninov amb una setmana especial de concerts

Aquest dilluns, 10 d'abril, Catalunya Música engegarà una setmana temàtica de concerts dedicada al compositor rus Serguei Rakhmàninov (1873-1943), que va néixer a Semiónov (Rússia) ara fa 150 anys. De dilluns a divendres, a les 20.00, Eulàlia Benito Ardèvol presentarà cinc enregistraments de concert provinents de la Unió Europea de Radiodifusió que permetran fer un recorregut per una part representativa de la producció d'aquesta figura paradigmàtica del postromanticisme

Serguei Rakhmàninov, aquest gran creador de melodies, va ser un dels pianistes més influents del segle XX i les obres que li han donat fama són principalment les que estan destinades al piano, com ara els quatre concerts per a piano i orquestra o la "Rapsòdia sobre un tema de Paganini", pàgines líriques i efusives que plantegen enormes reptes a la tècnica del solista. Les partitures per a piano, les obres simfòniques, i, en conjunt, tota la producció de Serguei Rakhmàninov conté una extensa paleta d'emocions.

La setmana temàtica arrencarà dilluns amb la descoberta de la vessant més contemplativa del compositor rus. El Cor de la Ràdio de Letònia endinsarà els oients en la tradició musical de l'església ortodoxa a través de les Vespres, op. 37, una de les obres corals a capella més impressionants del segle XX.

Dimarts, la pianista coreana Yeol Eum Sonens oferirà el famós Concert per a piano i orquestra n. 2 en do m, op. 18, una partitura d'alt voltatge expressiu que dirigirà Andrew Manze al capdavant de l'Orquestra Filharmònica de la Ràdio del Nord d'Alemanya.

El concert de dimecres estarà centrat en la Simfonia n. 2 en mi m, op. 27, una obra impregnada de melodies expressives que requereix un gran desplegament orquestral a l'escenari. Es podrà sentir en la versió de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de l'Oest d'Alemanya (Colònia), dirigida per Cristian Macelaru.

Dijous serà el torn de la ''Rapsòdia sobre un tema de Paganini'', op. 43 i del pianista uzbek Behvod Abduraimov, que recorrerà totes les atmosferes emocionals de la partitura amb l'Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca i Aziz Shokhakimov al capdavant.

I divendres completarà la setmana temàtica una obra que exigeix a l'intèrpret un virtuosisme vertiginós, el Concert per a piano i orquestra  n. 3 en re m, op. 30. El repte serà per al pianista macedoni Simon Trpceski. Tocarà al costat de l'Orquestra Filharmonia de l'Elba (NDR), i sota la direcció d'Ivan Repusic.

Aquest és el detall dels enregistraments de concert que oferirà Catalunya Música del 10 al 14 d'abril, a la franja de les 20.00, en aquesta setmana temàtica dedicada a recordar la figura del pianista i compositor rus Serguei Rakhmàninov:

Dilluns 10 d'abril del 2023
A les 20.00, Els concerts

SETMANA TEMÀTICA: SERGUEI RAKHMÀNINOV - 150 ANYS
GRANS CONCERTS DE LA TEMPORADA EURORÀDIO, 2022-2023

Erik Esenvalds: ''Una gota a l'oceà''. Peteris Vasks: ''Els noms de les nostres mares''. Serguei Rakhmàninov: ''Les vespres'', op. 37. Valentin Silvestrov: ''Pregària per a Ucraïna''.
Cor de la Ràdio de Letònia.
Dir.: Sigvards Klava.
Enregistrat per la Radiotelevisió Belga de parla francesa el dissabte 4 de febrer del 2023.
Palau de les Belles Arts. Brussel·les.
Concert d'intercanvi.
(86 min)

Dimarts 11 d'abril del 2023
A les 20.00, Els concerts

SETMANA TEMÀTICA: SERGUEI RAKHMÀNINOV - 150 ANYS
TEMPORADA DE L'ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA RÀDIO DEL NORD D'ALEMANYA (NDR), 2022-2023

Serguei Rakhmàninov: Concert per a piano i orquestra n. 2 en do m, op. 18. Preludi en sol m, op. 23 n. 5. Serguei Prokófiev: Simfonia n. 5 en Si b, op. 100.
Yeol Eum Son, piano.
Orquestra Filharmònica de la Ràdio del Nord d'Alemanya.
Dir.: Andrew Manze.
Enregistrat per la Ràdio del Nord d'Alemanya (NDR) el dijous 3 de novembre del 2022.
Grand Studio de la Ràdio. Hannover.
Concert d'intercanvi.
(86 min)

Dimecres 12 d'abril del 2023
A les 20.00, Els concerts

SETMANA TEMÀTICA: SERGUEI RAKHMÀNINOV - 150 ANYS
TEMPORADA DE L'ORQUESTRA SIMFÒNICA DE LA RÀDIO DE L'OEST D'ALEMANYA (WDR)

Antonín Dvorák: Concert per a violí i orquestra en la m, op. 53. Carlos Gardel: ''Por una cabeza'', tango. Serguei Rakhmàninov: Simfonia n. 2 en mi m, op. 27. Johannes Brahms: Dansa hongaresa n. 5.
Augustin Hadelich, violí.
Orquestra Simfònica de la Ràdio de l'Oest d'Alemanya (Colònia).
Dir.: Cristian Macelaru.
Enregistrat per la Ràdio de l'Oest d'Alemanya (WDR) el divendres 2 de setembre del 2022.
Filharmonia. Colònia.
Concert d'intercanvi.
(99 min)

Dijous 13 d'abril del 2023
A les 20.00, Els concerts

SETMANA TEMÀTICA: SERGUEI RAKHMÀNINOV - 150 ANYS
TEMPORADA DE L'ORQUESTRA SIMFÒNICA DE LA RÀDIO SUECA 2022-23

Serguei Rakhmàninov: ''Rapsòdia sobre un tema de Paganini'', op. 43. Frédéric Chopin: Preludi per a piano en mi m, op. 28 n. 4. Serguei Prokófiev: Simfonia n. 7 en do # m, op. 131.
Behvod Abduraimov, piano.
Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca.
Dir.: Aziz Shokhakimov.
Enregistrat per la Ràdio Sueca el dimecres 21 de setembre del 2022.
Berwaldhallen. Estocolm.
Concert d'intercanvi.
(61 min)

Divendres 14 d'abril del 2023
A les 20.00, Els concerts

SETMANA TEMÀTICA: SERGUEI RAKHMÀNINOV - 150 ANYS
TEMPORADA DE L'ORQUESTRA FILHARMONIA DE L'ELBA (NDR), 2022-2023

Serguei Rakhmàninov: Concert per a piano i orquestra  n. 3 en re m, op. 30. Tradicional: ''Paprika Tanz'', melodia tradicional de Macedònia.
Serguei Rakhmàninov: ''Vocalise'' del recull ''14 cançons'' op. 34. Piotr Ílitx Txaikovski: Simfonia n. 6 en si m ''Patètica'', op. 74.
Simon Trpceski, piano. Fabrizio Scilla, violoncel.
Temporada de l'Orquestra Filharmonia de l'Elba (NDR).
Dir.: Ivan Repusic.
Enregistrat per la Ràdio del Nord d'Alemanya (NDR) el dijous 19 de gener del 2023.
Grand Studio de la Ràdio. Hannover.
Concert d'intercanvi.
(93 min)

 

catmusica.cat
catradio.cat/catalunya-musica/concerts
twitter/catalunyamusica
instagram/Catalunyamusica
facebook/catalunyamusica

Anar al contingut