Aquest dimarts, "Presidenta del Parlament, a judici?", reportatge especial a TV3

Demà dimarts, a les 22.45, després del partit de la Champions, "Presidenta del Parlament, a judici", reportatge especial dels serveis informatius de TV3 que dona veu a tots els implicats i es formula preguntes per aclarir una qüestió tan inusual i extrema com la presència d'una president del Parlament davant la justícia.

Aquesta setmana, la presidenta del Parlament i alguns membres de la mesa declaren davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per segona vegada, en relació a les querelles plantejades per la Fiscalia, per haver permès dues votacions relacionades amb el procés sobiranista i el referèndum sobre la independència en dos plens parlamentaris del juliol i de l'octubre de l'any passat.

El reportatge "Presidenta del Parlament, a judici?" ha volgut donar veu a tots els implicats, polítics, parlamentaris i juristes, per compondre un mosaic d'opinions diverses que doni resposta a les preguntes fonamentals que el moment planteja: com s'ha arribat a aquesta situació? Hi ha en joc, o no, la inviolabilitat parlamentària? Els poders legislatiu, executiu i judicial, estan respectant els límits de les seves responsabilitats i drets? Hi ha realment en joc la democràcia, o simplement és qüestió de mantenir-se dins de les fronteres de l'ordenament jurídic? Es por parlar de qualsevol cosa, votar-la i decidir-la, en seu parlamentària? El Tribunal Constitucional té l'última paraula sempre i en tot moment? També, quan les resolucions parlamentàries són simplement declaracions polítiques? Per què un membre de la mesa va quedar exclòs de la querella i, en canvi, ha estat citat com a investigat per la jutge que instrueix el cas?

Carme Forcadell creu que aquesta legislatura és excepcional i que, en aquests moments, la vida política està centrada en el Parlament. Per això, el Parlament és l'eix a l'entorn del qual giren els diferents debats que articulen aquest reportatge especial.

"Presidenta del Parlament, a judici?" esmicola les sessions parlamentàries de 27 de juliol i del 6 d'octubre de 2016, per trobar les raons més profundes que han portat els responsables parlamentaris davant de la justícia. Van ser sessions tenses, que han posat a prova la relació del poder legislatiu amb els poders executiu i judicial.

El reportatge analitza, d'una banda, les sentències emeses pel Tribunal Constitucional en relació a les resolucions polítiques del Parlament i, d'una altra, les instruccions de la Fiscalia respecte a la capacitat de la cambra autonòmica. Diversos experts constitucionalistes i juristes especialistes en dret penal en donen la seva versió i miren d'acostar l'espectador a les raons autèntiques d'aquesta falta d'acord dels poders.

El programa explica també com s'articulen els òrgans de govern del Parlament i el ple, quina és la seva funció i per quina norma s'han de regir.

Tot plegat, per mirar d'aclarir una qüestió tan extrema i inusual que ha portat la segona autoritat del país, la presidenta del Parlament, davant la justícia.

"Presidenta del Parlament, a judici?" té una durada de 35 minuts i s'emetrà dimarts, dia 9 de maig de 2017, a les 22.45, en format de programa especial, després del partit de la Champions.

 

tv3.cat