Una de les escenes més emblemàtiques d'"Allò que el vent s'endugué".
Una de les escenes més emblemàtiques d'"Allò que el vent s'endugué".
Diumenge, a les 15.40

"Allò que el vent s'endugué", a "Tarda de cine"

Diumenge, a les 15.40, "Tarda de cine" s'omplirà amb quatre hores de cinema de llegenda. "Allò que el vent s'endugué", que aquest 2019 celebra els 80 anys de la seva estrena a Atlanta, està considerat com un dels grans melodrames de la història del cinema.

"Allò que el vent s'endugué" va recollir 8 Oscars dels 13 als que va ser nominada. En destaquen el primer premi aconseguit per una intèrpret afroamericana, lliurat a Hattie McDaniel, l'entranyable "Mammy", i el premi a la millor pel·lícula, primer guardó obtingut per una pel·lícula filmada en color.

"Allò que el vent s'endugué" (títol original en anglès "Gone with the wind") està basada en la novel·la homònima de Margaret Mitchell (guanyadora d'un Premi Pulitzer).

La protagonista és Scarlet O'Hara, una hereva capritxosa d'una rica família sudista, enamorada del seu veí, Ashley Wilkes, però ell prefereix a la seva cosina, Melania Hamilton. Per despit, Scarlet es casa amb un jove de família benestant que mor poc després, durant la guerra de successió. Mentre el sud s'esfondra, Scarlet flirteja amb el cínic Rhett Butler, que la salva de l'incendi d'Atlanta. Scarlet torna a Tara, la que havia estat l'opulent finca familiar, i n'agafa la responsabilitat enmig de la desfeta del Sud.

Protagonitzada per Clark Gable (Rhett Butler), Vivien Leigh (Scarlet O'Hara), Leslie Howard (Ashley Wilkes) i Olivia De Havilland, el seu rodatge va suposar canvis importants en la tècnica cinematogràfica. En el moment de la seva estrena, va ser la pel·lícula més cara i llarga que s'havia rodat i, també es va convertir en la més taquillera de la història.

El primer doblatge en castellà el va fer la Metro l'any 1947, però la censura li va parar els peus de seguida. La pel·lícula no arribaria a Barcelona fins l'any 1950, on es projectaria al Windsor Palace. Tot un esdeveniment social.

Frases com "Déu és testimoni que mai més no tornaré a passar gana" i "Sincerament, estimada, m'importa un rave" han passat a la història i a les llistes de les més recordades del cinema.

FITXA TÈCNICA

Producció: David O. Selznick per a MGM, 1939
Direcció: Victor Fleming / Durada: 211 minuts
Guió: Sidney Howard, segons la novel.la de Margaret Mitchell
Fotografia: Ernest Haller, Lee Garmes i Ray Rennahan (color)
Música: Max Steiner
Intèrprets: Clark Gable (Rhett Butler), Vivien Leigh (Scarlet O'Hara), Leslie Howard (Ashley Wilkes), Olivia De Havilland (Melania Hamilton), Thomas Mitchell (Gerald O'Hara), Hatti McDaniel (Mammy)

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut