Bojan Krkic jugant amb la samarreta del Barça durant l'any 2007

3Cat estrena el documental "Bojan Krkic, més enllà del somriure"

A partir de demà divendres estarà disponible a la plataforma 3Cat el documental sobre Bojan qui va decidir penjar les botes als 32 anys, després de 16 anys com a professional, els mateixos anys amb els que va debutar al primer equip del FC Barcelona

Bojan era un talent jove, precoç, cridat a ser la nova estrella del futbol blaugrana, cosa que marca la seva trajectòria. Un exponent clar de la pressió i les expectatives a què són sotmesos els joves talents de l'esport.
 
El documental comença amb una sessió de psicoanàlisi entre Bojan i el Doctor Monseny, el psicoanalista que el va tractar en els moments més difícils al FC Barcelona. La sessió és a la consulta del mateix doctor i s'allarga durant tot el documental. Serveix de fil conductor per explicar els moments clau de la cursa de Bojan.
 
A la primera part, es repassa la trajectòria a les categories inferiors del Barça i l'arribada al primer equip. Bojan és el màxim golejador històric del planter blaugrana i molts clubs estrangers s'hi fixen, però amb la família decideixen quedar-se a Barcelona. El seu debut és en un partit amistós a Egipte. Són anys complicats al club perquè és el moment que el Barça de Ronaldinho, Deco i Eto'o entra en decadència. També és l'última etapa de Frank Rijkaard a la banqueta blaugrana, el tècnic que precisament el fa debutar.
 
Com que és menor d'edat, Bojan arriba a un vestidor amb molts egos i que no passa per un bon moment a nivell de resultats. És ell qui centra totes les portades dels diaris i tota l'esperança culer. Com ell mateix reconeix, el seu cos està preparat per assumir aquest repte, però la seva ment encara no. I encara que ho passa malament a nivell mental, amb atacs d'ansietat i de pànic, dins del camp es transforma i aconsegueix grans actuacions, arribant a marcar 12 gols a la seva primera temporada, amb companys com Thierry Henry.
 
La trucada de la Selecció Espanyola per anar a l'Eurocopa del 2008 és un altre dels moments clau de la seva carrera i del documental. Bojan decideix no anar-hi perquè psicològicament no es troba bé i es genera un gran debat mediàtic. De fet, no arriba a debutar en aquell moment amb la selecció en un amistós contra França a Màlaga. El motiu que es fa públic és una gastroenteritis. La realitat és una altra.
 
De tornada al FC Barcelona i amb l'arribada de Pep Guardiola al primer equip, Bojan comença una altra etapa, en què perd protagonisme. El gol contra l'Inter de Milà a les semifinals de Champions que poden classificar el Barça a la final al Santiago Bernabeu, hauria pogut canviar la seva carrera, però l'àrbitre l'anul·la. Tampoc juga a les finals de la Champions a Roma i Wembley. Ha de prendre una decisió molt complicada.
 
Decideix tallar i deixar el club de la seva vida. Un procés dolorós, que el porta a descobrir món i a tornar a sentir-se important a clubs com l'Stoke City anglès. També passa per la Roma, l'Ajax, el Milà, el Mainz, l'Alabès, el Mont-real i el Vissel Kobe, abans de tornar a Barcelona, al Camp Nou, per retirar-se i fer l'acte de comiat. Un Bojan molt més savi, molt més madur i que mira el futur amb esperança.
 
3cat.cat
Anar al contingut