Diumenge, a les 22.05

 "30 minuts" estrena temporada amb la producció pròpia "Les arrels del narcotràfic"

Diumenge, 9 d'octubre, a TV3, "30 minuts" estrena una nova temporada amb la producció pròpia "Les arrels del narcotràfic". Un reportatge de Fàtima Llambrich i Guillem Prieto Marín on es podrà veure com Catalunya corre el risc de convertir-se en una narcosocietat si no posa fre al cultiu il·legal de la marihuana -arrelat i estès per tot el territori- i a l'entrada d'haixix per mar; una ruta de la droga que es fa amb narcollanxes i que s'ha reactivat l'últim any.

La pressió policial que s'està fent al sud d'Espanya -per on entra el 70% d'haixix que arriba a Europa- explica que a la costa catalana hi torni a haver desembarcaments de fardells d'haixix provinents del Marroc, com ja va passar als anys 90 i fins a mitjans de la dècada del 2000. Un equip del "30 minuts" ha acompanyat els agents de Vigilància Duanera en els patrullatges que fan per l'estret de Gibraltar i ha participat en una persecució per mostrar una realitat molt desconeguda, que queda mar endins.

 

"Exportem marihuana i importem crim organitzat", sentencia l'intendent Ramon Chacón, cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, que posa el focus del problema en el fet que Catalunya és un país productor, que la droga no hi està de pas i que això és un reclam per al crim organitzat. Els Mossos d'Esquadra desarticulen una mitjana de dues plantacions al dia.

 

El reportatge "Les arrels del narcotràfic" explica com el crim organitzat ha començat a corrompre policies, com s'està filtrant entre l'economia legal i com la marihuana facilita al jovent l'entrada al món de la delinqüència.

 

Diversos operatius de la Guàrdia Civil a Tarragona els han permès establir un diagnòstic preocupant pel que fa al tràfic d'haixix. Els consta l'existència d'una infraestructura criminal establerta aquí. A les platges del Delta de l'Ebre, s'hi desembarca haixix i s'hi avaren narcollanxes.

 

Policia, fiscalia i jutges van a l'una, però els falten recursos i la llei processal i la penal no hi juguen a favor, com reconeix la fiscal antidroga del Camp de Gibraltar, Macarena Arroyo. I hi ha un element que també explica que el narcotràfic continuï avançant sense treva i la droga pugui sortir sense aturador del Marroc: "Mentre hi hagi països on la producció d'una determinada droga no sigui tant un problema com un rèdit econòmic, ho tenim complicat"; segons l'Inspector en cap José Francisco Podio, cap de la Secció de Cannàbics de la Brigada Central d'Estupefaents de la Policia Nacional.

 

Que part de la ciutadania visqui directament o indirectament del narcotràfic, que hi hagi molta permissivitat social respecte al tràfic de determinades drogues, sumat a la corrupció i la falta de recursos policials, té conseqüències per a un territori com fa anys que es denuncia des de l'estret de Gibraltar i la desembocadura del Guadalquivir. El que hi passa pot ser un bon mirall per a Catalunya.

 

"Les arrels del narcotràfic" compta amb el testimoni d'una persona que ha estat condemnada per tràfic d'haixix i pertinença a organització criminal, que gestionava l'entrada per mar a Catalunya de tones i tones d'haixix. La seva experiència i coneixement són un contrapunt necessari.

 

Un reportatge de Fàtima Llambrich i Guillem Prieto Marín

Realització: Francesc Pou / Producció: Hanneke Van Spaandonk

Muntatge: Josep Maria Porta

 

tv3.cat/30minuts

twitter.com/30minuts

facebook.com/30minuts

 

#NarcotràficTV3

 

Sant Joan Despí, 7 d'octubre del 2022 

Anar al contingut