Rubalcaba, felicitat Iceta pel seu nomenament a l'executiva del partit.
Iceta ocuparà el seient que va deixar buit Zaragoza a l'executiva del PSOE. (Foto: EFE)
Madrid

El PSOE fixa el calendari de primàries i demana a Rajoy i Mas que deixin la "guerra a cops de bandera"

En el comitè federal del PSOE, la formació ha establert el calendari de primàries. Seran al novembre. El partit també ha aprovat incorporar Miquel Iceta a l'executiva. Rubalcaba ha retret la guerra de banderes entre el govern català i espanyol i ha donat suport a Pere Navarro en la crisi interna del PSC.

RedaccióActualitzat

Comitè Federal del PSOE carregat de contingut. La formació ha encarat la crisi interna del PSC, ha definit el calendari de primàries obertes per escollir els candidats de les convocatòries de tot el cicle electoral dels pròxims dos anys i ha incorporat Miquel Iceta a l'executiva. El secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha tingut temps, també, per retreure a Artur Mas i Mariano Rajoy la seva confrontació.

El PSOE celebrarà primàries al novembre per escollir el candidat a La Moncloa. Els 65 membres de la direcció del PSOE han aprovat el calendari de primàries, que n'inclou també d'autonòmiques i municipals al mes de setembre. Les dates segueixen la lògica dels pròxims comicis.

Una guerra de banderes

En el seu discurs, el líder socialista ha acusat el president de la Generalitat de portar Catalunya a un carreró sense sortida i el del govern espanyol de no actuar.

El secretari general del PSOE considera que els dos presidents estan interessats en una "guerra a cops de bandera" que no beneficia ni  Catalunya ni Espanya i que es contraposa amb la voluntat d'una "majoria important" de ciutadans que aposten per "dialogar i seguir vivint junts". Per això, Rubalcaba insta Mas i Rajoy a dialogar per resoldre el conflicte polític sobre Catalunya.

Malgrat el "no" inicial del PP, Rubalcaba ha reivindicat la reforma del model territorial al Congrés dels Diputats, que ha de prendre cos amb la creació d'una ponència "No és raonable que el Congrés no entri a discutir el tema territorial que fractura la societat catalana", i els socialistes "insistiran" perquè "es parli, es dialogui" i es busquin "solucions".

Segons Rubalcaba, la reforma de la Constitució que impulsen conjuntament el PSC i el PSOE "s'obrirà pas" perquè és "l'únic" projecte que permetrà superar la crisi territorial que afecta l'Estat.

Suport a Pere Navarro

En el seu discurs, Rubalcaba no ha fet cap referència a la crisi interna del PSC ni al cas dels diputats que previsiblement seran expulsats per la direcció de Pere Navarro, però sí que ha evidenciat el seu suport a l'actual direcció dels socialistes catalans i al rumb que han pres de la mà dels socialistes espanyols des de la cimera de Granada.

En aquest marc ha assegurat que els socialistes plantejaran a la societat les seves alternatives "a Madrid i a Barcelona" perquè el projecte que defensen el PSC i el PSOE de manera conjunta és l'únic que pot permetre "superar aquesta greu crisi territorial" i "si no l'abordem l'únic que farà és anar a pitjor".

Iceta substitueix Zaragoza

El primer acord del Comitè Federal del PSOE d'aquest dissabte ha estat el nomenament de Miquel Iceta com a nou membre de l'executiva federal. Ocupa el lloc de vocal que va deixar José Zaragoza quan va dimitir el setembre del 2013 a causa de l'escàndol d'espionatge de Método 3.

"El PP té a dins un Tea Party"

El líder del PSOE ha afirmat que lleis com la de l'avortament o la seguretat privada posen de manifest que el PP té a dins "un Tea Party" com li passa també al partit republicà als EUA. A més, ha afirmat que la primera llei que derogarà el PSOE quan arribi a La Moncloa serà la reforma laboral i ha criticat les retallades del PP en educació, sanitat i pensions.

Anar al contingut