Barcelona

La Generalitat preveu obtenir 3.200 milions addicionals amb l'augment d'impostos i, sobretot, privatitzacions i venda de patrimoni

És l'única manera que ha trobat el conseller de quadrar uns números que, segons ha recordat, han de complir un objectiu de dèficit "injust": l'1% del PIB. Així, el govern preveu obtenir 3.200 milions d'euros addicionals, dels quals 864 milions seran per venda la venda de patrimoni, una fórmula que ja es va fer servir en els comptes del 2012, i 1.454 milions per les concessions. Pel que fa als impostos, destaca la recuperació del de successions.

RedaccióActualitzat

Els primers pressupostos en quatre anys que no suposen una retallada busquen ingressos sigui com sigui, i ho fan per dues vies: l'augment de la pressió fiscal i, especialment, la venda de patrimoni. Aquesta és l'estratègia dels comptes que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha presentat en roda de premsa després de portar-los en forma de llapis de memòria al Parlament; uns comptes que posen l'accent en la despesa social.

És l'única manera que ha trobat el conseller de quadrar uns números que, segons ha recordat, han de complir un objectiu de dèficit "injust": l'1% del PIB. El govern preveu ingressar 23.600 milions, prop d'un 8% més. D'aquests, 3.200 milions seran addicionals, dels quals 864 milions per la venda de patrimoni i 1.454 milions per processos concessionals, és a dir, privatitzacions com la d'ATLL --immersa en un procés judicial-- i la de Tabassa.

Mas-Colell, que no ha especificat quines privatitzacions es faran, ha deixat la porta oberta que la venda d'actiu sigui inferior en funció de com evolucionin les negociacions amb l'Estat i la revisió de bestretes. Són partides, ha avisat el conseller, que hauran de ser "treballades constantment durant tot l'any" per concretar en quins actius es concentren.

Impostos i taxes

Pel que fa als impostos, destaca la recuperació del de successions, que va eliminar el primer govern de Mas, i del qual ERC ha fet una bandera irrenunciable. Amb aquest tribut reintroduït temporalment --pels pròxims dos anys-- s'espera ingressar l'any que ve uns 54 milions d'euros. Pel de transmissions patrimonials, 108 milions, i 21 més pels que gravaran la producció d'energia nuclear. L'eurovinyeta, el peatge per a camions a l'Eix Transversal, reportarà a la Generalitat 1,2 milions.

Per completar les finances públiques, s'introduiran tot un seguit de taxes, com ara per informes d'estrangeria o la mediació de conflictes laborals, que suposaran uns 44 milions d'euros més.

Els pressupostos no inclouen els diners que Madrid deu, com els 500 milions per la compensació per l'impost de dipòsits bancaris, una partida que, segons assegura el govern, permetria pagar la paga extra dels funcionaris.

Pel que fa als interessos del deute, una altra xifra que determina totalment els comptes de la Generalitat perquè encara són el gran llast econòmic, s'hauran de pagar 2.077 milions d'euros.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut