Barcelona

El pressupost del 2014 incrementa algunes partides com la del PIRMI, els ajuts per desnonaments i les beques menjadors

Els pressupostos del 2014 aprovats pel Govern preveuen una despesa departamental de 20.295 milions d'euros, lleugerament superior als 19.800 milions de la pròrroga pressupostària del 2013. Mas-Colell ha destacat l'esforç que ha fet la Generalitat per mantenir la despesa social, amb l'increment d'algunes partides, com la del PIRMI, les ajudes per desnonaments i les beques menjador.

RedaccióActualitzat

Els pressupostos del 2014 aprovats pel govern aquest dimarts i que comencen ara el seu tràmit parlamentari, preveuen una despesa departamental de 20.295 milions d'euros, lleugerament superior a la xifra d'uns 19.800 milions de la pròrroga pressupostària del 2013. Aquests pressupostos s'han elaborat pensant a complir l'objectiu de dèficit de l'1%, que en aquest cas representen 1.980 milions. No s'han inclòs les reivindicacions polítiques com els diners de l'addicional tercera, perquè segons el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, han de ser uns comptes realistes i la prioritat és la despesa social. Ensenyament, Salut i Benestar Social s'emporten el 71% de la despesa, que en conjunt se situarà a nivells del 2007.

Mas-Colell, ha destacat l'esforç que ha fet la Generalitat per mantenir la despesa social, amb l'increment d'algunes partides com la del PIRMI, els ajuts per desnonaments i les beques menjadors. Juntament amb els interessos, aquests són els únics conceptes que augmenten, perquè el govern reconeix que "continua la crisi i que hi ha risc real per a la cohesió de la societat".

Mas-Colell ha assegurat que "després de 4 anys d'un descens prolongat de la despesa pública, el 22% en els últims 3 anys, una xifra que impressiona, les nostres responsabilitats no han baixat."

Mas-Colell ha dit que la crisi continua, però que ara mateix es pot ser més optimistes. "Les necessitats associades a l'estat del benestar no estan baixant, ben al contrari, i simplement hem arribat al límit del què es pot reduir de despesa sense que els serveis públics es deteriorin massa", ha assegurat. I ha afegit que "un indicador clar de l'esforç que estem fent és que els treballadors públics han de contribuir a l'esforç amb part del seu salari".

Per tant, ha dit, el resum és que hem decidit fer un "manteniment de la despesa i una propineta de 50 milions"

El conseller ha insistit que la despesa manté el mateix nivell del pressupost prorrogat del 2013 i que es dóna prioritat a la despesa social i es posa un accent en mesures que puguin ajudar a la recuperació econòmica.

"Els pressupostos no són els que ens agradaria, la situació no és l'ideal que ens agradaria, la situació política i el tracte fiscal queda molt lluny del que ens agradaria", ha reconegut Mas-Colell, tot remarcant que aquests comptes, en tot cas, "marquen una línia" quan decideixen no retrocedir en despesa per no malmetre l'estat del benestar.

Finalment, Mas-Colell ha assegurat que el 2014 estarem igual que estàvem al 2014. Donat que hem intentat protegir la despesa social, del 2010 al 2014 la despesa social ha augmentat del 67.8 al 71%. Si afegim justícia i seguretat ciutadana, la despesa en serveis bàsics ha augmentat del 77% el 2010 al 81%el 2014.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut