Tolosa

Detinguts a França quatre presumptes etarres preparats per atemptar de forma imminent

Luis Ignacio Iruretagoyena, Ander Múgica Andonegi, Alaitz Aramendi i Ohian Barandalla, tots quatre presumptes membres d'ETA, han estat detinguts de matinada a la localitat francesa de Cahors, 100 quilòmetres al nord de Tolosa de Llenguadoc. A la casa on s'allotjaven, segons sembla des del passat mes de març, s'ha trobat molt material explosiu i se sospita que es tracta de la base logística dels etarres, des d'on preparaven i s'organitzaven les principals activitats de la banda. Segons fonts de la lluita antiterrorista, els presumptes etarres estaven armats en el moment de la detenció tot i que no hi van oposar resistència.

Actualitzat

Matinada de dissabte a Cahors. El pas per la carretera de Pairats tallat a l'altura del número 581. En aquesta casa vivien els presumptes terroristes detinguts, segons els fiscal antiterrorista de París, des del març. Des d'aquí haurien preparat els últims atemptats d'ETA. En un dels lavabos de la vivenda, el Ministeri de l'Interior ha confirmat que hi havia instal·lat una espècie de laboratori per a la fabricació d'explosius artesanals utilitzats per la banda.

A l'habitatge, la policia hi ha intervingut armes com un llançagranades, l'ordinador portàtil robat la setmana passada al matrimoni de Guipúscoa que ETA va segrestar i diversos vehicles, entre els quals un cotxe bomba a punt per atemptar. La policia també ha trobat cordó per detonar artefactes, amonal, cloratita i pols d'alumini llestos per fer servir.

Els veïns encara es fan creus que a pocs metres de casa seva hi visquessin presumptes etarres. Asseguren que els ocupants de la casa eren discrets i no es deixaven veure massa, que semblaven gent normal i que tenien un gros gos negre. Una veïna també assegura que a vegades dos nens jugaven a la piscina del jardí de la casa.


Les detencions s'han fet cap a les quatre de la matinada en una operació conjunta entre la Guàrdia Civil i la policia francesa. L'escorcoll de la casa, amb la presència dels etarres, s'ha allargat durant tot el dia.


L'historial dels detinguts

Interior ha destacat la detenció de Luis Ignacio Iruretagoyena, un històric de la banda que hauria tornat a ingressar a les seves files l'any 2004, després de passar uns anys combatent amb guerrilles llatinoamericanes. Actualment estava considerat el màxim expert d'ETA en la fabricació d'explosius, per la qual cosa la seva detenció suposa un fort cop per a l'organització.

Un altre dels detinguts és Ander Múgica Andonegi, de 24 anys i natural de Sant Sebastià. Múgica va escapar el passat mes de juliol d'un control policial a Torreblanca, en sortir precipitadament del taxi en què viatjava en direcció a Tarragona. Les seves empremtes digitals també es van trobar en el vehicle carregat amb 100 quilos d'explosius abandonat a Ayamonte un mes abans. Se sospita que es tracta d'un "etarra missatger" encarregat d'entregar cotxes bomba al comando que portarà a terme l'atemptat.

Els altres dos etarres detinguts són la que va ser candidata d'EH Alaitz Aramendi i el lloctinent de Txeroki i presumpte autor de l'atracament a una fàbrica d'armes a França Ohian Barandalla.

Anar al contingut