Lisboa

Cavaco Silva tranquil·litza els ànims del Portugal i dóna suport a la continuïtat de l'executiu

Quan es compleixen dos anys de la seva petició del rescat financer, Portugal ha viscut moments d'angoixa política, amb el primer ministre, Pedro Passos Coelho, assetjat per les peticions de dimissió de l'esquerra i forçat pel Tribunal Constitucional a omplir un forat de més de mil milions d'euros en els pressupostos.

RedaccióActualitzat
El govern conservador portuguès, en el seu moment més difícil després de la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar diverses retallades, ha obtingut la confiança del cap d'Estat, Aníbal Cavaco, per acabar la legislatura.

Quan es compleixen dos anys de la seva petició del rescat financer, Portugal ha viscut moments d'angoixa política, amb el primer ministre, Pedro Passos Coelho, assetjat per les peticions de dimissió de l'esquerra i forçat pel Tribunal Constitucional a omplir un forat de més de mil milions d'euros en els pressupostos. Però Cavaco Silva ha tranquil·litzat els ànims del país amb un comunicat en què dóna suport a la continuïtat de l'executiu.

Amb aquest gest, el cap d'Estat allunya el fantasma de la crisi de govern, com la que al març del 2011 va conduir a les eleccions anticipades. Llavors, Passos Coelho va desallotjar del poder el Partit Socialista (PS).

El govern està "en condicions"

Després d'una reunió d'urgència, el mateix president portuguès que va enviar al Constitucional els pressupostos per dubtar de la seva legalitat, ha manifestat que l'executiu està "en condicions per complir el seu mandat". A més, ha afegit que Portugal ha d'"honorar els compromisos internacionals" i "preservar els consensos necessaris per salvaguardar l'interès nacional".

Després de l'entrevista mantinguda amb Cavaco, Passos Coelho ha anunciat que aquest diumenge farà una declaració al país.

Moments d'incertesa

La crisi política s'afegia aquest dissabte a la greu situació econòmica de Portugal. La bomba de rellotgeria al govern portuguès li arribava des del Tribunal Constitucional quan aquest declarava il·legals algunes mesures d'austeritat dels pressupostos, com treure la paga extraordinària a pensionistes i funcionaris, rebaixar les prestacions d'atur i també les de malaltia. El govern havia dit que la sentència posava en risc el país i en qüestió la seva "credibilitat externa".

La reacció del govern davant la sentència

L'executiu no hi està d'acord, però "acata" la sentència. Són paraules del secretari d'Estat, Luís Marques Guedes. El govern recalcava així que la decisió de l'alt tribunal tindrà conseqüències negatives. La primera, sens dubte, és que haurà de buscar els diners que ara està obligat a pagar. Les pagues extraordinàries i el fet de no retallar la despesa en atur ni malaltia té una factura de 1.300 milions que s'han de treure de les arques públiques de Portugal.

Sindicats, ciutadans i els partits polítics de l'oposició ja feia temps que clamaven en contra d'aquestes mesures, fins i tot el mateix dia en què es van aprovar els pressupostos al Parlament.

De moment, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional, la troica, que van imposar fortes mesures d'austeritat a Portugal, guarden silenci, mentre alguns polítics més conciliadors demanen que flexibilitzin el temps i els compliments del dèficit públic.

Tisorada inconstitucional

Amb aquestes retallades, el govern portuguès esperava estalviar prop de 1.300 milions d'euros. Ara haurà de buscar noves mesures si vol complir l'objectiu de reduir el dèficit al 5,5% en acabar l'any, imposat per la troica europea.

La supressió d'una paga extra als funcionaris i jubilats que cobraven més de 1.100 euros mensuals i les retallades d'un 6% el subsidi d'atur i un 5% les ajudes per malaltia violaven, segons el tribunal, alguns dels principis recollits a la Constitució.

La decisió del Constitucional respon a un recurs contra diversos articles dels pressupostos d'aquest any presentat pel president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, pel Defensor del Poble i per diversos partits de l'oposició.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut