Barcelona

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, anuncia uns pressupostos excepcionals i de subsistència

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que la situació econòmica de les finances públiques de Catalunya és insostenible i que els pressupostos del 2013 seran excepcionals, de manteniment i subsistència.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha advertit que els pressupostos de la Generalitat per al 2013 seran de "manteniment" i "subsistència", i que, en el millor dels escenaris, caldrà aplicar de nou les retallades de la despesa que van afectar als funcionaris l'any passat.

Mas-Colell ha subratllat que la retallada de la despesa pública que ha d'emprendre la Generalitat estarà en funció de si el govern espanyol accepta relaxar l'objectiu del dèficit per a les autonomies i passar del 0,7% previst a l'1,5% que es reclama.

En l'escenari més optimista (1,5%), el conseller ha admès que "caldrà repetir, molt em temo, les mesures que van afectar el personal de la Generalitat l'any passat, perquè el punt de partida serà el 2012".

En el cas que la Generalitat hagi d'aplicar el 0,7% previst, Mas-Colell ha assegurat que la retallada de la despesa pública serà més gran i, per tant, les mesures que afectaran els treballadors de la funció pública aniran probablement més enllà de les aplicades el 2012.

El govern català va anunciar a finals de l'any passat que, amb un objectiu de dèficit del 0,7%, haurà de retallar la despesa en 4.000 milions, que podrien quedar en 3.000 milions si s'aconsegueix augmentar els ingressos en mil milions amb les mesures fiscals acordades entre CiU i ERC. Amb tot, Mas-Colell ha assegurat que "el que fem el 2013, sigui amb el 0,7% o amb l'1,5%, cal plantejar-ho com una cosa excepcional i com una mesura no sostenible perquè no podem acontentar-nos amb el nivell d'ingressos que ara té Catalunya".
"No és acceptable perquè aquest nivell d'ingressos no ens permet mantenir les estructures de serveis públics que els catalans desitgen i que, en circumstàncies normals, els catalans paguen", ha insistit.

El conseller ha subratllat que el govern espanyol és el que determina el volum de recursos que té Catalunya, tant pels ingressos fiscals com pel crèdit que rep, i que aquesta administració és "la que determina com es distribueix el sacrifici entre funcionaris autonòmics i centrals i ho fa de manera que se sustenta molt més en el sacrifici de les autonomies".

Mas-Colell ha fet aquestes declaracions a "L'entrevista del diumenge", un espai conduït per Joan Carles Peris i que s'ha estrenat aquest diumenge al 3/24. Es podran veure cada diumenge poc després de les 11 del matí i és una de les novetats del canal 3/24.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut