Barcelona

El govern i ERC coincideixen que tenir la clau de la caixa és la condició "sine qua non" del nou pacte fiscal

El president de la Generalitat ha iniciat la roda de contactes amb els partits polítics catalans per preparar la futura negociació amb Madrid sobre el pacte fiscal. En el que s'ha interpretat com un gest d'aproximació a Esquerra, ha obert la roda ha estat el president d'ERC, Oriol Junqueras. Pel líder de la formació independentista, la solució als problemes econòmics del país passa perquè "Catalunya disposi de la clau de la caixa dels recursos fiscals". I és que ERC està convençuda que "per resoldre els problemes de la societat, necessitem les millors eines possibles: les pròpies d'un estat" i per això, reitera que clau de la caixa ha d'estar en mans dels ciutadans de Catalunya. Una reclamació que, segons ha dit el portaveu del govern, Francesc Homs, "compartim plenament".

Marta CarnicéActualitzat
Junqueras, que ha reconegut que no tenen les eines per declarar independència, ha afirmat: "Esquerra està disposada a treballar amb el govern en el camí de la sobirania fiscal, de la independència fiscal". Ara bé, per la formació independentista, l'"únic camí és que els ciutadans de Catalunya són els que han de decidir què fan amb els seus impostos". I ha sentenciat: "O hi ha un canvi de model que posi la sobirania fiscal en mans dels ciutadans de Catalunya o no donarem suport al govern". Homs ha reconegut que comparteix la demanada i ha assegurat que l'important és que la clau de caixa la tingui el govern català per "administrar amb què gastem els diners".

Sobre aquesta qüestió, i també en sintonia amb el líder d'ERC, el portaveu del govern català ha assegurat que els governs espanyols, d'un color o un altre, no són de fiar en termes de caixes i no fan servir les regles de joc marcades, sinó que actuen "segons la seva conveniència".

Després d'assegurar que la situació del país és extremadament greu i "no descartem cap escenari polític", Junqueras ha assegurat: "La independència fiscal d'aquest país és el mínim que el país necessita per fer front als reptes que té plantejats". I ha afegit: "O el país es dota d'aquesta eina, o més val no perdre el temps".

Junqueras ha dit que la reunió amb Artur Mas ha estat "positiva, cordial i profitosa" i ha assegurat que la intenció és mantenir altres reunions bilaterals, Ara bé, "la clau de tot plegat ha d'estar en mans dels ciutadans" i ja ha avançat que no participarà en cap regateig de quantitats, perquè "seria irresponsable".

ERC no descarta que el govern continuï preferint el PPC com a soci de govern, però veu "possible" que vulgui canviar d'aliats. Sigui com sigui, ha demanat a Mas que acceleri el calendari fiscal i la llei de consultes.

El president de la Generalitat ha encetat la roda de contactes amb el pacte fiscal sobre la taula, però no ho ha fet amb el principal partit de l'oposició, el PSC, ni tampoc amb el que fins ara ha estat el seu principal aliat durant aquesta legislatura, el PP.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut