Barcelona

CiU guanya les eleccions amb 48 escons, onze més que el PSC, però no té prou majoria per governar en solitari

CiU ha guanyat les eleccions en vots i en escons i n'obté 48, dos més que en els comicis del 2003. El PSC-CpC se situa a onze escons de distància, amb 37 escons, cinc menys que els que tenia actualment. ERC perd dos escons i passa dels 23 que tenia fins ara a 21. El PPC també baixa, en aquest cas un escó, i passa de 15 a 14. Tot el contrari que ICV-EUiA, que passa de 9 a 12 escons. I la sorpresa de la jornada ve de la mà de Ciutadans-Partit de la Ciutadania, que irromp al Parlament amb 3 escons. Això no passava des del 1988, quan hi havia sis partits amb representació parlamentària.

Actualitzat

CiU és la força més votada en les eleccions al Parlament que s'han celebrat a Catalunya, amb el 31,61% dels vots i 48 escons, dos més dels que va obtenir als comicis del 2003. El PSC-CpC obté un 27,44% dels vots i perd cinc escons respecte als que tenia fins ara, i passa de 42 a 37.

ERC continua sent la tercera força parlamentària tot i perdre dos escons respecte als que va obtenir el 2003. Els republicans passen de 21 a 23 escons, amb el 14,15% dels vots. També es manté el PPC com a quarta força tot i baixar un escó i passar de 15 a 14, amb el 10,79% dels vots. ICV-EUiA millora els resultats del 2003 i passa de 9 a 12 escons amb el 9,69% dels vots. Per últim, un partit que s'estrenava en aquests comicis, Ciutadans-Partit de la Ciutadania, es converteix en la sisena força parlamentària, cosa que no passava des del 1988, i obté 3 escons amb el 3,09% dels vots.

Així doncs, els resultats de les eleccions estan clars, però no quins partits formaran govern perquè amb aquest arc parlamentari s'obren forces possibilitats. CiU ha guanyat, però el tripartit continua sent possible.

Per demarcacions, a Barcelona, la federació nacionalista és la primera formació amb 27 escons, dos més que el PSC-CpC. ERC obté 11 escons, un més que el PPC i dos més que ICV-EUiA. En aquesta demarcació la sorpresa l'ha donada Ciutadans-Partit de la Ciutadania, que s'estrena a les eleccions i irromp amb 3 escons.

A Tarragona, la primera força política és també CiU, amb 7 escons; seguida del PSC-CpC, amb  5; ERC, amb 3; el PPC, amb 2, i ICV-EUiA, amb 1. A Lleida, guanya CiU, que aconsegueix 7 escons, 4 més que el PSC-CpC i ERC, que empaten amb 3 escons. El PPC i ICV-EUiA n'obtenen 1. I a Girona, CiU, amb 7 escons, és la primera formació; seguida del PSC-CpC i ERC, que n'obtenen 4; ICV-EUiA n'obté 1, igual que el PPC.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut