Barcelona

Pere Navarro, escollit nou secretari del PSC amb el 73% dels vots dels delegats del partit

Pere Navarro és el nou primer secretari dels socialistes catalans. L'alcalde de Terrassa ha confirmat el seu lideratge al capdavant del PSC en una votació plàcida. Navarro s'ha imposat àmpliament al que finalment ha estat el seu únic rival, l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena. Pere Navarro ha obtingut el vot del 73% dels delegats. Li han donat suport 545 participants en el congrés. Elena ha quedat lluny de l'elegit, amb un 25% de suport i el vot de 187 delegats.

RedaccióActualitzat
El PSC ha fet el primer pas per tancar les ferides electorals i encarar al futur. Els socialistes catalans han elegit aquest dissabte el primer secretari que els ha de treure del pou. El favorit per dirigir els socialistes ha fet bons els pronòstics i s'ha imposat amb rotunditat. L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que ja havia aconseguit 300 avals, ha sumat 545 suports dels delegats del PSC, pràcticament el triple que el seu rival.

Joan Ignasi Elena ha recollit 187 vots, el 25%, tot i haver rebut el suport de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Ros ha decidit retirar-se de la cursa a última hora i donar suport a Elena per fer una candidatura forta enfront de Navarro i perquè, segons ha remarcat, comparteixen el mateix projecte.

Pere Navarro, visiblement emocionat, s'ha dirigit als delegats del congrés després de la votació per agrair-los el suport. L'alcalde de Terrassa també ha qualificat el procés d'elecció del nou primer secretari d'exemple de democràcia. El flamant primer secretari s'ha compromès a treballar intensament, com quan va començar en política enganxant cartells.

Navarro ha tancat la intervenció fent una nova oferta a Elena i Ros perquè ells i els seus equips s'integrin en la direcció que diumenge haurà de presentar el nou primer secretari perquè sigui votada pel congrés. "En aquest partit hi ha de cabre tothom, els que s'han presentat i molts altres companys que representen els seus territoris i la seva gent", ha sentenciat.

Executiva unitària


Ara queda per escollir l'executiva, que es votarà demà, diumenge. Per primer cop, la tria del líder del partit es fa per separat de la votació per escollir l'executiva. Les propostes dels candidats fan pensar en una possible unió. Durant els discuros previs a la votació, Navarro i Elena han exposat el seu full de ruta i han coincidit en diversos punts, com en la necessitat de canvi i de convertir el PSC en un partit visible tant a Madrid com a Europa.

Tots dos també aposten per una organització més oberta i participativa i per unes primàries obertes a la ciutadania. L'alcalde de Terrassa ha fet una crida a la unitat de tots els candidats després de l'elecció del primer secretari. Per la seva part, Àngel Ros ha justificat la seva retirada després de fer una crida a refundar la socialdemocràcia i el catalanisme polític.

Un municipalista al PSC

La presentació de la seva candidatura per dirigir el PSC que va fer a Terrassa exemplifica la trajectòria municipalista de Pere Navarro. Presentat per l'alcalde de Granollers i envoltat de càrrecs del partit, Navarro va exposar el seu ideari al Teatre Principal, una de les obres del seu mandat com a alcalde de Terrassa, càrrec que ocupa des de l'any 2003.

Militant del PSC des de l'any 77, probablement ha pogut arribar fins a la primera secretaria perquè s'ha mantingut al marge de la política nacional i de totes les batalles internes de partit. Ningú l'ha enquadrat fins ara en cap de les dues suposades ànimes del PSC, la catalanista i la més pròxima al PSOE, i això ha fet que la seva disposició a liderar el partit no hagi tingut resistències destacades. A Terrassa, on ha guanyat totes les eleccions a què s'ha presentat, ha governat durant anys amb un tripartit amb Esquerra i Iniciativa amb bona sintonia, cosa que els seus partidaris remarquen com una mostra de la seva cintura política.

Vot de càstig a Montilla

El guanyador de la votació succeirà José Montilla com a primer secretari del PSC. Un Montilla que divendres va rebre un considerable vot de càstig. Un 22% dels delegats del congrés van censurar l'informe de gestió que va presentar l'encara líder dels socialistes catalans. Un 13% hi van votar en blanc.

A la votació hi van participar 679 delegats, dels quals 438 van votar a favor, 151 en contra i 89 en blanc. Abans de la votació, al seu últim discurs com a líder del partit, José Montilla es va acomiadar defensant la feina feta al capdavant del govern d'entesa, però va admetre errors en la gestió com a líder del partit. També va assumir que, després de tres derrotes electorals en un any i d'una crisi profunda, el PSC ha tocat fons, però demana que no es doni per vençut. Ara, diu, és l'hora de la renovació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut