Barcelona

ERC demana a CiU que no supediti al PSC la reclamació del fons de competitivitat

El líder d'ERC al Congrés, Joan Ridao, demanarà aquest dimecres al portaveu de CiU a la cambra espanyola, Josep Antoni Duran i Lleida, que al marge del que faci el PSC, tirin endavant amb IC-verds-Esquerra Unida la proposició no de llei perquè Espanya pagui a Catalunya els 1.450 milions del fons de competitivitat. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Ridao ha dit que preguntarà a Duran "si estan disposats a tirar endavant una iniciativa ERC, CiU i ICV, i a aparcar definitivament el PSC i si em diu que sí avui mateix aquest tema va endavant".

Actualitzat
Segons ha explicat Ridao, CiU condicionava la firma de la iniciativa d'ERC al fet que també s'hi sumessin els 25 diputats del PSC al Congrés. De moment, els socialistes catalans només han dit que donen suport al front comú que proposava ahir el govern per reclamar a Madrid el fons de competitivitat, però no han concretat si es desmarcaran o no finalment del PSOE.

Tot plegat després que el govern català ha fet una crida perquè tots els diputats catalans a Madrid facin pinya a favor del fons de competitivitat. El portaveu, Francesc Homs, ha demanat explícitament als 25 diputats del PSC que els ajudin en la negociació amb el govern central per aconseguir els 1.450 milions d'euros del fons.

Votació en plena campanya

La proposició presentada pels republicans, i que compta amb el suport d'ICV i CiU, no s'ha de votar fins després de l'estiu, però la federació nacionalista ha presentat una esmena que reclama el pagament del fons. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, portarà aquesta interpel·lació al ple del 4 de maig, de manera que la cambra la votarà el dia 10, en plena campanya per les eleccions municipals del 22 de maig.

Duran ja ha dit que espera que tots els diputats catalans i el PP en el seu conjunt "facin pinya" i votin a favor de la proposta "per ser coherents amb les seves paraules". La proposició de CiU, doncs, obligarà els diputats del PSC al Congrés a posicionar-se enmig d'un clima preelectoral.

Madrid podria acudir a la justícia

La Comunitat de Madrid també reclama els diners del fons de competitivitat, tot i que la quantitat és inferior que la que demana Catalunya: uns mil milions d'euros. La Conselleria d'Economia madrilenya afirma que vol reunir-se amb el Ministeri per abordar la qüestió des del setembre passat, però encara no ho ha aconseguit. És per això que l'executiu d'Esperanza Aguirre es planteja acudir a la sala contenciosa administrativa perquè els empari.







NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut