Futbol - Eurocopa

Ucraïna pateix per alimentar esperances a costa de Macedònia del Nord (2-1)

Els ucraïnesos han encarrilat el partit amb dos gols al voltant de la mitja hora de partit, però el gol macedoni a la segona part i un penal fallat per Malinovski han portat certa inquietud als minuts finals

Jordi SunyerActualitzat

La selecció ucraïnesa ha fet valer dues esgarrapades en la primera part per sumar els tres primers punts a l'Eurocopa i superar Macedònia del Nord (2-1), després de la derrota per la mínima de la primera jornada contra els Països Baixos. Amb tot, els ucraïnesos han acabat patint per l'empenta del resilient Goran Pandev i dels millors jugadors macedonis, com el migcampista del Leeds United Ezgjan Alioski. Entre els tretze mil espectadors que s'han aplegat a l'Arena Nationala de Bucarest, hi havia majoria balcànica, però l'alè dels aficionats tampoc ha estat suficient.

Els d'Andrei Xevtxenko han assumit la iniciativa des del primer moment i han sotmès els macedonis, que han assumit que haurien de plantejar un partit defensiu i pacient. Però l'equip d'Igor Angelovski naufragava per les bandes, per on Iaremtxuk i Iarmolenko entraven amb excessiva facilitat. Ha estat Iarmolenko qui, després que Dimitrievski li ha enviat a córner una rematada en un mà a mà, ha inaugurat el marcador; la reraguarda macedònia ha defensat molt malament el servei de cantonada i el davanter del West Ham ha rematat lliure de marcatge a l'àrea petita (1-0, 29'). Els ucraïnesos veien el partit coll avall, i més després que els dos estilets ofensius tornessin a associar-se amb èxit només cinc minuts després; assistència de Iarmolenko i barraca de Iaremtxuk (2-0, 34') amb una rematada ajustada al pal curt.

Stole Dimitrievski para el llançament de penal de Malinovski que hauria pogut suposar el 3-1 (Mihai Barbu / Reuters)

Amb tot, com passa en altres esports, veure's dos gols per sota ha acabat tenint un efecte catàrtic sobre els macedonis, com si, tot i el desavantatge, s'haguessin tret de sobre una pressió tenallant. A Pandev li han anul·lat un gol per orsai en la seva primera rematada amb perill i, ja en la segona part, tant Arijan Ademi com el malloquinista Trajkovski han tingut clares opcions per escurçar la diferència. Buixtxan ha estat esplèndid, però no ha pogut evitar que, en el rebuig de la segona rematada, Karavàev atropellés Pandev i cometés penal, diligentment assenyalat per l'àrbitre argentí Rapallini. Alioski ha fallat el llançament, però ha tingut la fortuna de resoldre el rebot (2-1, 59').

La decoració del partit ha canviat, si bé Ucraïna transmetia més seguretat defensant que Macedònia del Nord atacant. Els ucraïnesos, històricament especialistes implacables en la contra, fins i tot s'han trobat amb un penal a favor en el minut 80, per unes mans d'Avramovski; però l'exporter del Nàstic Dimitrievski ha aturat el llançament de Malinovski i ha insuflat oxigen als seus companys. En els últims minuts, els macedonis han empès, més amb el cor que no amb el cap, però no han sabut generar cap oportunitat clara i han acabat assimilant el seu destí de ventafocs del grup C.