Futbol

Mor José Antonio Zaldúa, el gran davanter del Barça dels seixanta

Era un dels 21 jugadors que han marcat més de cent gols per al club blaugrana

Actualitzat

José Antonio Zaldúa, el davanter navarrès que va deixar empremta a l'inestable Barça dels anys 60, ha mort aquest matí als 76 anys, després d'una llarga malaltia. Zaldúa va militar al Barça des del 1961 fins al 1971, amb un parèntesi d'un any de cessió a l'Osasuna, i va marcar 104 gols, una xifra que només han superat vint jugadors més en tota la història del club blaugrana.

Zaldúa va arribar al Camp Nou amb dinou anys, fitxat gràcies als diners ingressats pel traspàs de Luis Suárez a l'Inter. Per la seva joventut, va rebre el sobrenom del Nene, amb el qual s'hi dirigien els seus companys i amics. Zaldúa no es cansava d'explicar l'anècdota del porter del Camp Nou que no el deixava entrar a l'estadi el dia del seu debut perquè no s'imaginava que aquell noi tan jove fos jugador d'un Barça que acabava de perdre la final de la Copa d'Europa a Berna. De Zaldúa es recorda que va ser el primer jugador blaugrana a marcar cinc gols en un partit internacional (contra l'Utrecht, a la Copa de Fires del 1965), fita només igualada per Messi; i que, com ell mateix ha indicat sovint, va ser el primer jugador del Barça no català a rebre un partit d'homenatge al Camp Nou, contra l'Standard de Lieja.

Després de la seva etapa blaugrana, Zaldúa va continuar jugant a Catalunya, ja que va fitxar pel Centre d'Esports Sabadell. A la Nova Creu Alta, s'hi va estar quatre temporades, una a Primera i tres a Segona, en què sempre va ser titular, fins al punt de convertir-se en un dels jugadors més apreciats de la història arlequinada. En retirar-se del futbol, com fa poc recordava el periodista Javi Giraldo al diari Sport, el davanter navarrès va esdevenir l'ànima del popular equip de futbol de l'empresa làctia Danone, que va organitzar mentre treballava al Departament de Màrqueting de la companyia. Un cop jubilat, Zaldúa va establir la seva residència al Maresme, on ha mort aquest matí.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut