Javier Gómez Noya va guanyar la medalla de plata als Jocs de Londres (EFE)
Javier Gómez Noya va guanyar la medalla de plata als Jocs de Londres (EFE)
Triatló

Javier Gómez Noya, Premi Princesa d'Astúries del 2016

El triatleta va haver de lluitar durament perquè una anomalia cardíaca no el deixés sense llicència esportiva quan començava la seva carrera

Actualitzat

El triatleta Javier Gómez Noya ha estat el guanyador del Premi Princesa d'Astúries dels Esports del 2016. El jurat ha valorat la trajectòria del subcampió olímpic als Jocs de Londres del 2012 i vigent campió del món, l'únic de la seva especialitat a guanyar cinc vegades aquest últim títol.

Gómez Noya va néixer el 25 de març del 1983 a Basilea (Suïssa), on treballaven els seus pares. Tres mesos més tard la família es va traslladar al Ferrol, a Galícia. Als 11 anys va començar a practicar la natació.

L'any 1998, sense haver entrenat la cursa a peu ni en bicicleta, va fer segon en el triatló olímpic de Castropol (Astúries), en la seva primera experiència a la modalitat esportiva on ha destacat. El primer va ser un altre nom il·lustre del triatló espanyol, Ivan Raña.

L'any 2003, després d'acabar tercer el campionat d'Espanya, el Consell Superior d'Esports li va denegar la llicència quan li van detectar una anomalia cardíaca. Va recuperar la llicència per proclamar-se campió del món en categoria sub-23, però l'any 2005 l'hi van tornar a retirar.

L'any 2006 va poder tornar a competir gràcies als informes de prestigiosos especialistes mèdics, i va començar a sumar els títols que l'han portat a guanyar aquest prestigiós premi esportiu. El seu repte ara és aconseguir una medalla d'Or als Jocs de Rio, l'últim gran títol que li queda per guanyar.

Anar al contingut