Cubs
Alguns jugadors del Cubs celebren la classificació per a les Sèries Mundials (Reuters)
Beisbol

Els Cubs de Chicago trenquen la maledicció i es classifiquen per a les Sèries Mundials al cap de 71 anys

La històrica franquícia del beisbol nord-americà aspira a tornar a guanyar la MLB per primera vegada des del 1908

Ramon LlubiàActualitzat

Els històrics Cubs de Chicago s'han classificat per a les Sèries Mundials de l'MLB per primera vegada des del 1945. Ho han aconseguit després d'una clara victòria (5-0) contra un altre equip mític del beisbol nord-americà, els Dodgers de Los Angeles, que els fa superar el "playoff" per 4-2.

Aquesta victòria atorga als Cubs el dissetè títol de la Lliga Nacional des del 1876. L'última vegada que ho van aconseguir va ser ara fa 71 anys, i, aleshores, en el pas a les Sèries Mundials van perdre en el setè partit contra els Tigers de Detroit. La franquícia de Chicago no guanya el màxim títol del beisbol nord-americà des del 1908. De fet, tot i ser un dels equips amb més tradició de les grans lligues, només tenen un altre campionat, el del 1907.

Amb la possibilitat de guanyar el tercer títol, els Cubs s'afegeixen a la llista de clàssics de l'esport rei nord-americà que tornen al primer pla després de dècades de sequera. Un cas encara recent, el més famós de la història, van ser el Red Sox de Boston, que el 2004 es van tornar a convertir en guanyadors després de 86 anys sense alçar el Commissioner's Trophy.

La maledicció de la cabra

Aquestes anècdotes solen anar acompanyades de llegendes que es basen en alguna suposada maledicció. Si els Red Sox tenien la de Babe Ruth, a qui van traspassar als Yankees de Nova York, que els van desplaçar com a equip hegemònic, en el cas del Cubs es parla de la maledicció de Billy Goat.

Billy Sianis era el propietari d'una taverna que solia anar a Wrigley Field portant una cabra, com a reclam publicitari del seu establiment, The Goat Tavern. Durant les finals del 1945, en el quart partit, el van expulsar de l'estadi després que els espectadors que tenia al voltant es van queixar de la pudor que feia l'animal. En Billy, indignat, va marxar cridant: "Aquests Cubs no tornaran a guanyar mai més!"

Aquest any, els Cubs miraran de trencar la maledicció jugant sobre el diamant. En les últimes dècades no ho han aconseguit, tot i que han convidat el nebot del difunt Billy, Sam Sianis, a presenciar diversos partits acompanyat d'una cabra. De moment, no ha funcionat.

Els indis també ressusciten

El rival dels Cubs a la gran final seran el Indians de Cleveland, un equip que també torna a l'elit després de més de mig segle de travessa pel desert. La franquícia d'Ohio també té dos campionats, el del 1920 i el del 1948.

Enguany, s'han proclamat campions de la Lliga Americana per sisena vegada en derrotar els Blue Jays de Toronto en només cinc partits.

Tot i que, contràriament als Cubs, els Indians porten menys de cent anys sense guanyar el campionat, també poden presumir d'una maledicció. Els aficionats de Cleveland relacionen la decadència de l'equip amb el traspàs del seu millor jugador, Rocky Calvito, a Detroit l'any 1960.

Es dóna el cas que, si guanyen les Sèries Mundials, els Indians desfermaran una eufòria sense precedents a la ciutat. Cap equip local havia guanyat un campionat nacional des del 1964, quan els Browns de futbol americà van ser campions de l'NFL (encara no existia la Superbowl) i els Monsters van guanyar l'AHL (una mena de segona divisió de l'hoquei gel professional).

Aquest any, els Monsters han tornar a guanyar la Calder Cup, i, encara més important, el Cavaliers han estat campions de l'NBA per primera vegada. Si els Indians s'hi afegeixen, la festa pot ser sonada.

Anar al contingut