Mohamed Salah remata de cap en un partit entre el Liverpool i el Manchester City (Reuters)
Futbol internacional

El Liverpool fa l'equivalent a un ERTO a Anglaterra mentre el Manchester City ho rebutja

El Liverpool ha anunciat que ha presentat l'equivalent a un ERTO per a un nombre indeterminat de treballadors "no esportistes" del club, fet que ha generat molta polèmica a la ciutat. El City, en canvi, ha anunciat que no té prevista cap decisió similar

Jordi SunyerActualitzat

Liverpool, ciutat amb una castigada però sòlida classe treballadora, ha viscut amb indignació la decisió del principal club de la ciutat, vigent campió d'Europa, d'enviar a casa temporalment un nombre indeterminat dels seus treballadors, cap d'ells de l'àrea esportiva. L'entitat "red" ha preferit que sigui l'Estat qui pagui el 80% del salari dels afectats mentre duri la crisi de la Covid-19, tot i que s'ha compromès a aportar-los el 20% restant.

"Abans d'aquesta decisió, els alts estaments del club, tant dins com fora del camp, es van comprometre col·lectivament a trobar una solució que garantís els llocs de feina dels treballadors del club durant aquesta crisi sense precedents. Ara mateix, s'està negociant de forma intensa al voltant de les reduccions de salaris mentre no hi hagi partits en joc, però aquestes discussions són complexes i, en conseqüència, continuen en procés." (Comunicat del Liverpool)

La decisió ha causat sorpresa pel potencial econòmic del Liverpool, accentuat pel fet que va ser el segon equip que més ingressos va rebre de la UEFA la temporada passada per la seva trajectòria a la Lliga de Campions (111 milions d'euros). Curiosament, els tres primers classificats d'aquest rànquing (el Barça, primer amb 117 milions, i el Tottenham, tercer amb 101, sempre segons dades de la UEFA) han presentat ERTO o fórmules equivalents, malgrat que en tots tres casos, també, van declarar beneficis en els seus comptes anuals. A Anglaterra, el Newcastle, el Norwich i el Bournemouth, clubs amb menys múscul econòmic, també s'han acollit a les mesures de l'estat britànic.

Entre els més crítics per la decisió del Liverpool hi ha alguns dels seus exjugadors, que s'han manifestat a través de les xarxes socials. Jamie Carragher s'ha estranyat per la mesura després que "alguns dels futbolistes més importants de l'equip s'han implicat de debò perquè hi hagi retallades de salari a la Premier League. S'ha perdut tot el respecte i la bona voluntat". Stan Collymore ha escrit que "els negocis que han d'enviar els treballadors a casa són les petites empreses, que han d'evitar quedar-se arruïnades. No conec cap seguidor del Liverpool de cap procedència a qui aquesta decisió no li faci fàstic". Mitjans britànics com la BBC han recollit declaracions d'alguns dels treballadors afectats, sense citar-ne el nom, manifestant-se molt disgustats: "El club diu que som part d'una família, però jo ja no me'n sento".

Per contra, el Manchester City ha estat el primer club anglès a confirmar de forma oficial que no enviarà cap treballador a casa.

"Després d'una reunió entre el president del club i el consell d'administració, la setmana passada, podem confirmar que el Manchester City no utilitzarà el programa del govern britànic per a la protecció de llocs de treball durant la crisi del coronavirus. Continuem decidits a protegir la nostra gent, els seus llocs de treball i el nostre negoci, al mateix temps que fem tot el possible per donar suport a la nostra comunitat en aquests moments tan difícils per a tothom." (Comunicat del Manchester City)

Aquesta decisió, però, no afecta els treballadors ocasionals, habitualment subcontractats a altres empreses. En aquest sentit, la principal firma del sector al Regne Unit té en suspens milers de treballadors precaris als quals encara no ha confirmat si es poden acollir o no als programes del govern, segons ha publicat The Guardian. L'empresa en qüestió, Delaware North, proporciona serveis als camps de l'Arsenal, el West Ham i el Fulham, a més de Wembley. Els treballadors denuncien que, des del començament de la crisi, no els han pagat ni un penic, malgrat que alguns dels clubs amb qui Delaware North treballa havien manifestat la seva voluntat que aquests treballadors ocasionals continuessin percebent el salari.

Anar al contingut