El derbi

El Barça acomiada l'Espanyol de Primera discretament i en la intimitat (1-0)

Suárez ha marcat en una acció d'oportunisme al 56' després de les expulsions d'Ansu Fati i Pol Lozano per dues violentes entrades a Calero i Piqué, respectivament. Amb tot, l'Espanyol ha exhibit punt d'honor i ha tingut opcions per empatar amb Raúl de Tomás

Jordi SunyerActualitzat

De tots els moments i les formes en què l'Espanyol podia certificar el descens a Segona, indubtablement l'ha segellat en el més amarg. I no tan sols perquè ho hagi fet al terreny del rival ciutadà, sinó perquè l'equip de Rufete ha completat un partit per sentir-se orgullós, defensivament molt seriós i amb oportunitats per aixafar la guitarra a la culerada, que feia dies que es fregava les mans amb l'escenari més probable del matx d'avui. El Barça ha tingut molts problemes per superar els blanc-i-blaus i només l'oportunisme de Suárez ha decantat el partit.

L'Espanyol ha mirat, des de l'inici, de moure's en bloc i reduir al màxim l'espai entre línies per dificultar els moviments dels atacants blaugranes. Al Barça se li plantejava, al mateix temps, un partit de circulació ràpida i de paciència. Els de Setién, però, tendien a buscar un carril del mig molt dens, en què només Messi podia trobar línies impossibles: quan ha connectat amb Suárez, però, l'uruguaià estava en orsai (9'). Els de Rufete, mentrestant, confiaven en poder sorprendre a les contres, i n'han trenat un parell d'interessants: primer, Ter Stegen ha negat el gol a Embarba (10') i, més tard, Piqué ha desviat amb el genoll una benintencionada rematada de Marc Roca (15'). La primera rematada amb certa intenció dels locals no ha arribat fins al minut 22, amb una falta directa que Messi ha picat massa alta, si bé l'argentí no havia trobat rematador pocs minuts abans després d'una acció individual amb marca registrada. I no ha estat fins al minut 25 en què els de Setién han pogut rematar en joc obert, després d'una precisa assistència a l'espai de Griezmann que Suárez, lent, no ha sabut definir.
Griezmann lluita una pilota amb Pol Lozano en el derbi del Camp Nou (Alberto Estévez / EFE)

La tossuderia del Barça en el frontó blanc-i-blau era tal que no s'ha pogut autoritzar la primera pausa d'hidratació fins al minut 33, perquè fins al moment els de Setién mantenien la possessió. Durant un 72% del temps de la primera meitat, la pilota ha estat dels blaugranes. Però els de Rufete tenien ben apresa la lliçó: en recuperar, ser verticals. La millor execució del pla ha estat de Raúl de Tomás, que ha enviat una colossal passada a l'espai que ha deixat Dídac Vilà sol. La primera centrada del mataroní l'han rebutjat, amb fortuna, entre Lenglet i Ter Stegen, i l'acció posterior l'ha culminat Marc Roca amb un xut que ha raspallat la base del pal (44').

A la primera part, Quique Setién no ha trobat idees per superar el plantejament de l'Espanyol (Alberto Estévez / EFE)

A la represa, Setién ha intentat donar a l'equip l'amplitud que li faltava amb un canvi de clara vocació ofensiva: fora Semedo, al camp Ansu Fati i sense tocar el trident. Però l'experiment li ha durat quatre minuts: Fati ha disputat una pilota amb Calero alçant la bota de manera que ha enforquillat el genoll del defensor amb els tacs. Martínez Munuera, amb l'ajuda del VAR, li ha ensenyat la vermella directa (50'). Però, dos minuts després, en una acció al mig del camp, Pol Lozano ha estampat els seus tacs a la tíbia de Gerard Piqué i també, prèvia confirmació del VAR, ha enfilat el camí dels vestidors (52'). En un partit de gran exigència física, els dos equips han hagut d'afrontar amb deu els últims quaranta minuts, però el Barça ho ha pogut fer amb tranquil·litat després que Luis Suárez ha marcat el seu primer gol del 2020 al Camp Nou. Un cop d'esperó de Griezmann, rebutjat per un defensor, ha deixat l'esfèrica solta dins l'àrea i l'uruguaià no ha perdonat (56').

Aquesta entrada d'Ansu Fati sobre Calero li ha valgut la primera expulsió a Primera (Alberto Estévez / EFE)

A partir d'aquí, el Barça ha buscat nedar i guardar la roba, conscient de l'incert guió que encara podia tenir el partit; i en aquest sentit cal llegir la substitució de Griezmann, de nou notable, per Arturo Vidal. Amb tot, Messi ha estat a prop de sentenciar amb una violenta volea, assistit per Sergi Roberto (68'), en què Diego López ha pres mal només de rebutjar-la, ja que el meta gallec ha topat amb el pal en el retrocés. L'impacte no s'ha sentit tant, però, com la pirotècnia que s'ha pogut veure en aquest moment des de l'interior del Camp Nou. L'Espanyol ha volgut deixar clar, fins l'últim instant, que no admetria celebracions prematures, i Piqué ha evitat que l'Espanyol aprofités un córner rematat per Raúl de Tomás per empatar (77'). Rufete s'ha jugat totes les cartes amb l'entrada de Wu Lei per acompanyar De Tomás, que s'ha buidat a la recerca d'una recompensa pírrica, com en un potent xut des de fora l'àrea que ha desviat Ter Stegen (89'). El Barça ha acabat fent entrar Araújo per defensar-se en el temps afegit, i tot i així Bernardo ha tingut l'última opció perica, però amb l'orgull no n'hi ha hagut prou per consolar-se. L'Espanyol ja és de Segona.

Sergio Busquets i Fernando Calero salten per guanyar una pilota aèria (Alberto Estévez / EFE)

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut