(@mitjabarcelona)
Atletisme

23.000 corredors envairan Barcelona en la 30a edició de la Mitja Marató

La prova buscarà el rècord mundial femení per tercer cop i inentarà que en homes es torni a baixar dels 60 minuts

Xavier Bonastre i ThióActualitzat

La mitja marató de Barcelona arriba aquest any a l'edició número 30. La prova barcelonina s'ha guanyat un espai important en el calendari atlètic internacional per diversos motius. Segurament, el més decisiu és la bonança del seu circuit. És absolutamnet pla i això permet que els registres que s'hi aconsegueixen siguin espectaculars. El 2014, els esforços de l'organització van tenir la seva primera gran recompensa: la keniana Florence Kiplagat batia el rècord mundial en cobrir la distància en 1 hora, 5 minuts i 12 segons. Un gran èxit que es veuria reforçat un any després quan Kiplagat repetia rècord a Barcelona. Millorava la marca en 3 segons.

Aleshores, la gran assignatura pendent era aconseguir que un atleta masculí fos capaç de baixar de l'hora. De fet en 5 edicions de les 10 últimes s'havia fregat aquest objectiu al fer el guanyador menys d'1 hora i 1 minut. Per fi es va aconseguir superar el llistó dels 60 minuts el 2018. L'etíop Mule Wasihun era capaç de córrer els 21 quilòmetres i 97 metres en 59 minuts i 44 segons, tot certificant que el circuit és dels més ràpids del món. Ja hi ha hagut dos rècords mundials femenins a Barcelona on en homes ja s'ha baixat de l'hora. El rècord mundial masculí es podrà aconseguir algun dia? Pel circuit està clar que no serà. Simplement, cal portar els atletes idonis per fer-ho. Però això val diners. Força diners. El rècord mundial està en 58 minuts i 1 segon, aconseguit l'any passat a Copenhaguen pel kenià Geoffrey Kamworor.

Rècord de participants

Però la mitja de Barcelona no oblida el seu vessant popular. És per això, sense dubte, que ha anat augmentant any rere any el nombre de participants. En l'edició del 2020 s'han tancat les inscripcions amb 23.000 atletes, un autèntic rècord. És la mitja marató que més participants té a Espanya. Poques mitges maratons al món poden presentar unes xifres de participants superiors a Barcelona, tot confirmant l'esperit esportiu de la ciutat, que es concreta especialment en el món atlètic popular. La participació estrangera és molt notable, ja que arriba al 45%. Un 32% dels inscrits són dones.

La meva experiència

Com a corredor popular que soc, la mitja de Barcelona he tingut l'oportunitat de córrer-la en diverses ocasions. En total l'he completat 12 vegades. En tinc marques de les quals estic força satisfet. El 2001, quan encara no tenia el recorregut actual, vaig fer 1 hora, 22 minuts i 45 segons. En total, fins a 4 vegades he baixat dels 90 minuts. Sempre dic que l'esport del córrer permet el que no permet cap altre esport: pots prendre part de la mateixa competició on hi ha els millors del món. En futbol, no pots jugar un partit oficial amb o contra Leo Messi, o en tenis no pots jugar oficialment contra Rafa Nadal.  

De les meves participacions a la Mitja de Barcelona, de la que estic més orgullós i més em va agradar va ser l'edició de l'any passat. I això que hi vaig fer el meu pitjor registre; 2 hores, 8 minuts i 34 segons. Però vaig acompanyar una persona molt especial, la Maria Galofré, una de les cirurgianes que em va ajudar a superar l'oclusió intestinal que vaig tenir al setembre del 2018 i que gairebé em deixa sense córrer... i sense res. Amb la doctora Galofré vam gaudir molt de la cursa.

Aquest any també la gaudiré, però des d'un altre vessant. Faré la transmissió en directe per TV3 i en diferit pel canal Esport3 (18.45), acompanyat de Roger Roca, expert maratonià i excampió mundial de duatló. A partir de dos quarts de 9 del matí. Serà una gran fita, sens dubte.

Anar al contingut