Una tramuntana càlida provoca una matinada tòrrida a l'Alt Empordà

Una tramuntana càlida fa embogir les temperatures

Néstor GómezActualitzat

La nit ha estat dura per dormir al nord de l'Alt Empordà per l'efecte d'una tramuntana molt tòrrida amb temperatures que no han baixat dels 24 ºC. La zona del país més càlida

A les 6.00, les temperatures a l'Empordà era entre tres i sis graus més elevades que 24 hores abans, amb els valors més càlids a Llançà, de 25,5 ºC, i a Roses, de 25,1ºC. Les temperatures altes també han arribat a la mateixa capital comarcal, el dia despuntava a Figueres amb 23 ºC.

Mapa de temperatures a les 6.00

Per què arriba l'aire reescalfat?

El vent quan ve de nord topa contra el Pirineu. En el seu camí cap al sud, el vent es veu obligat a superar la muntanya o vorejar-la. Quan la supera, l'aire xoca contra la muntanya, amb una compressió de l'aire i un augment de la humitat. A l'hora de baixar, a sotavent de la muntanya, l'aire es descomprimeix, la humitat cau i, en conseqüència, augmenta la temperatura. És el que es coneix com a fogony o föhn, sense precipitació en aquest cas.

Ara bé, en el cas particular de l'Empordà calen més ingredients per produir l'escalfament de l'aire. Cal l'entrada de la tramuntana sense que arribi cap massa d'aire freda, és el que sol ser normal. Simplement, el vent que bufa de component nord-nord-oest ho fa amb prou força i prou continu de velocitat, com per posar en moviment un aire estancat i provocar reescalfament a sotavent de les muntanyes. És el que ha passat a Llançà i Roses on el vent els ve de nord.

En el cas de Portbou, durant tota la nit ha bufat el vent entre 35 i 40 km/h i, en el cas de Roses, entre 10 i 15 km/h. El vent és més intens a Portbou per la ubicació concreta de l'estació situada gairebé a 200 metres d'alçada. Com podeu obervar en la gràfica, a Roses des d'ahir al matí no han baixat dels 25 ºC, a excepció de només una hora al vespre.

Evolució de Roses ahir i avui

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut