Amplitud tèrmica de Lleida i Das (dades meteocat)
Amplitud tèrmica de Lleida i Das (dades meteocat)

Temperatures esbojarrades i rècords

Néstor GómezActualitzat

El mosaic de temperatures màximes a Catalunya ballen al compàs de la boira. A més a més, l'ambient càlid de diumenge ha permès batre rècords de màximes a les comarques de Girona.

Mireu les temperatures màximes de diumenge. Aquest comportament, d'una plana de Lleida ben freda al migdia contrasta amb les temperatures de la resta del país, amb valors molt per sobre dels 20 ºC. I no només les temperatures s'han enfilat a les comarques de Girona, com va ser el cas d'ahir, sinó també a les valls del Pirineu i a cotes altes. Des que radica aquesta estabilitat tan acusada, les temperatures a alta muntanya han estat positives, fins i tot al sostre de Catalunya, a la Pica d'Estats. Durant la setmana passada les estacions d'alta muntanya van batre rècord i ahir, va tocar a les comarques de Girona. Un total de 6 estacions meteorològiques situades entre l'Alt Empordà i el Maresme han registrat rècords, són: Fornells de la Selva, Vilobí d'Onyar, Castelló d'Empúries, Cassà de la SElva, Torroella de Fluvià, Castell d'Aro i Dosrius.

 

 

Són dies, d'amplituds tèrmiques extremes, o per excés o per defecte. La diferència entre la temperatura mínima i màxima a Lleida és d'uns pocs graus, mentre que a les valls del Pirineu, com passa a Das a la Cerdanya, el salt és molt gran, superiors als 20 graus.

 

En el cas concret de Lleida, amb dades de l'estació de la Bordeta del Servei Meteorològic de Catalunya, l'evolució de les temperatures màximes i mínimes s'han adaptat a l'efecte de la boira, amb mínimes esmorteïdes i màximes estancades en xifres baixes. Aquesta situació es trencarà tan aviat marxi la boira, que serà cap a finals de setmana.

Un altre efecte de l'estabilitat atmosfèrica acusada i persistent és la inversió tèrmica de primera hora del matí. Si normalment les temperatures de muntanya són més baixes que les de les valls, en situacions meteorològiques com l'actual aquest efecte s'inverteix. Fa més fred als fons de vall, on s'acumula l'aire fred per ser més dens i pesat, i queda a cotes altes un matalàs d'aire càlid, amb temperatures força més elevades que a les planes.

 

Anar al contingut