Cel serè al Montardo (Ignasi Puigbó)
Cel serè al Montardo (Ignasi Puigbó)

Màximes desbocades amb rècords a cotes altes del Pirineu

Néstor GómezActualitzat

Set estacions meteorològiques d'alta muntanya, de més de 2.000 metres, han arribat a valors màxims mai registrats.

La gran entrada d'aire càlid que ha envaït la península Ibèrica i França des del cap de setmana ha permès assolir temperatures mai registrades a cotes altes del Pirineu. Des de finals del segle XX, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té instal·lades estacions meteorològiques per sobre dels 2.000 mestres per a l'estudi del temps a alta muntanya i per veure l'impacte del canvi climàtic.

Des del cap de setmana fins dilluns, de les onze estacions meteorològiques del SMC ubicades per sobre dels 2.000 metres, set han batut rècord. Alguns rècords són tan històrics com el de l'estació de Boí, que té dades des del 1998, o tan desbocats com el d'Espot, que ha superat en més de tres graus el rècord anterior.

La dada curiosa

Les temperatures màximes més curtes de dilluns, 9 de novembre, a Catalunya no es van donar pas a alta muntanya, sinó a la plana de Lleida. Alfarràs, al Segrià, va registrar una màxima de 9 ºC a causa de la boira persistent, mentre que al sostre de Catalunya, a la Pica d'Estats, a 3.104 metres, van registrar 11 ºC

 

Anar al contingut