El temps de la A a la Z: Inversió tèrmica
El temps de la A a la Z: Inversió tèrmica
Inversió tèrmica a l'Alt Berguedà. Foto: Sergi Boixader.
Inversió tèrmica a l'Alt Berguedà. Foto: Sergi Boixader.

El temps de la A a la Z: Inversió tèrmica

Néstor GómezActualitzat
TEMA:
El temps de la A a la Z

La temperatura augmenta amb l'alçada, a l'inrevés del que és normal.

La inversió tèrmica és un augment de la temperatura a mesura que es guanya alçada, ben al contrari del que és habitual: com més alçada, ambient més fred. És un fenomen meteorològic que, sobretot, es dóna a les valls del Pirineu durant els mesos més freds de l'any, en situacions atmosfèriques d'estabilitat total i amb el vent en calma.

Mecanisme de funcionament
Si habitualment fa més fred en alta muntanya que no pas a les fondalades de les valls, durant aquestes jornades d'estabilitat passa just el contrari. Amb inversió tèrmica, les temperatures de les fondalades de les valls són força més fredes que les de mitjana o alta muntanya. Això és perquè l'aire fred de la nit i la matinada, més dens i pesant, es diposita i s'acumula al fons de la vall, i dóna temperatures clarament per sota dels zero graus. Per contra, en cotes mitjanes i altes de muntanya trobem un matalàs o capa d'aire càlid, més lleuger i menys dens, que permet temperatures per sobre dels 2.000 metres superiors als zero graus. Les diferències entre les temperatures a primera hora del matí entre el fons de la vall i l'alta muntanya poden superar els 10 graus quan arriba la calma després d'una entrada important d'aire fred.

La Cerdanya és una de les comarques on la inversió tèrmica acostuma a ser més acusada, a causa de la gran amplitud de la vall envoltada de grans muntanyes. Es poden trobar a totes les valls del Pirineu, Prepirineu i, fins i tot, a les muntanyes del prelitoral, com el Montseny o Montserrat. També es dóna a les Gavarres entre les temperatures del santuari dels Àngels i la ciutat de Girona.

Casos d'inversió tèrmica extrema:

► Cerdanya:

  • ♦ 16 ºC de diferència a les 8 del matí del 9 de gener del 2013.
  • - Malniu (2.300 metres): 9 ºC.
  • - Das (1.100 metres): -7 ºC.

► Berguedà:

  • 13 ºC de diferència el 16 de desembre de 2013.
  • - Gisclareny, 1.400 metres: 10 ºC.
  • - Bagà, 800 metres: -3 ºC.

► Gironès:

  • 12 ºC de diferència el 18 de març de 2014.
  • - Santuari dels Àngels, 410 metres: 16 ºC.
  • -  Girona, 72 metres: 4 ºC.

Cas particular a Prades

Tres rècords d'inversió tèrmica es van batre el 2 de desembre de 2015, segons Meteoprades. El més accentuat va superar els 20 graus de diferència a la mateix hora entre dos punts ben propers. Tossal de la Baltasana, a 1.203 metres, registrava 15,6 ºC a primera hora del dia, mentre que en el mateix moment  a Prades, a Closos a 913 metres, el mercuri estava aturat a -5,1 ºC.

 

Anterior rècord a Prades

La inversió tèrmica va marcar un rècord a Prades, el 23 de desembre de 2014, amb una diferència de temperatura de 18,2 graus, a les 8.25 hores, entre dues estacions meteorològiques situades a només de 300 metres desnivell i supera els 17,5 de l'any 2013. L'estació més càlida està ubicada dalt del cim del tossal de la Baltasana, a 1.200 metres, amb temperatura d'uns 12 ºC. A la mateixa hora, el parc de bombers de Prades estava a l'entorn dels 0 ºC i a l'estació Meteocat del poble baixava fins als -5. L'indret més fred d'aquesta petita plana de Prades se situa cap al nord, a los Closos, amb 915 metres, on el mercuri ha caigut per sota dels -6 ºC. Font: MeteoPrades.

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut