Retiren 2 tones de brossa de la costa de les illes Galápagos

RedaccióActualitzat

Gairebé una vintena de persones ha retirat 2,1 tones d'escombraries a les illes Galápagos aquesta setmana, segons ha informat el Ministeri de Medi Ambient i Aigua de l'Equador.

Retirada de brossa de les illes Galápagos (EFE)

L'activitat va culminar amb el desembarcament de 277 sacs d'escombraries a l'illa de Santa Creu. Entre els residus, més de 18.000 ampolles de plàstic de diferents procedències. Tota la brossa, prèviament classificada, serà lliurada al govern autònom descentralitzat municipal de Santa Cruz per a la seva disposició final.

Segona expedició de neteja

Es tracta de la segona expedició de neteja feta a la costa de l'arxipèlag, en concret a les illes Genovesa, Pinta i Santiago. La primera operació de neteja va ser el mes de febrer passat. En aquella ocasió es van retirar 2,5 tones de residus.

El personal que hi ha treballat és una barreja de guardaparcs, voluntaris, pescadors i membres de l'organització Conservació Internacional, amb el suport de Fundació Coca-Cola de l'Equador.

Precisament, un estudi recent fet pel Break Free From Plastic Movement mostra que Coca-Cola és l'empresa que més contamina amb plàstics arreu del món. Altres marques populars com Pepsi, Nestlé o Colgate lideren aquest rànquing.

Programa de neteja costanera

Aquesta expedició va ser un viatge de dos dies per un recorregut de 22 quilòmetres de costa. Es van recollir 2,1 tones d'escombraries  arrossegades pels corrents i identificades en dotze punts específics. Els residus es van classificar i registrar en una base de dades.

La informació servirà per l'anomenat Programa de Neteja Costanera i Gestió de les Escombraries Marines, engegat per la direcció del Parc Nacional Galápagos.

Gal Quezada, un dels operadors del parc i responsable d'aquesta activitat, va explicar com es van seleccionar els llocs d'intervenció gràcies als estudis històrics.

Dins d'aquest programa de lluita contra el plàstic està programat un tercer viatge, previst per a finals d'abril. Es vol anar a llocs més remots de l'arxipèlag.

Segons el ministre de Medi Ambient, Marcelo Mata, "l'Equador té una posició ferma contra les escombraries marines, un dels problemes ambientals més urgents en els últims anys, tant a nivell nacional com internacional".

L'arxipèlag de les Galápagos està situat a uns mil quilòmetres de les costes continentals equatorianes i va ser declarat el 1978 patrimoni natural de la humanitat per la Unesco.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut