Quanta energia consumeixes, de llum i gas?

Prenem el consum de casa del 2019 i veiem el resultat

Néstor GomezActualitzat

Ara que som a casa i que tenim molt de temps, us convido a fer un exercici de responsabilitat energètica per saber quanta energia consumim a casa, per valorar si és excessiva o no, i adaptar-nos a l'emergència climàtica que viu el planeta. Les nostres accions són importants, sobretot les que prenem a casa. Fem que la nostra petjada al planeta sigui la més petita possible.

Com calculem el nostre consum energètic?

Fàcil. Calcularem el que hem consumit durant el 2019, agafant totes les factures de llum i de gas de gener a desembre. En aquestes factures consten els kWh consumits en el període, bé sigui mensual o cada dos mesos. Fem el sumatori de kWh de totes les factures de llum i gas i ja tindrem el consum anual.

La xifra obtinguda és gran o petita?

La quantitat d'energia que s'utilitza en una llar varia considerablement en funció de la mida, la ubicació, el tipus d'habitatge i el nombre d'ocupants. En general, la mitjana de consum anual a Catalunya, segons dades de l'Institut Català de l'Energia, és la següent:

  • El consum elèctric és de 3.400 kWh.
  • El consum de gas és de 4.400 kWh.

El consum mínim que necessitem depèn de factors molt diversos, fins i tot del rigor de l'estiu o de l'hivern. Però la quantitat d'energia que necessitem per sobreviure és molt reduïda. L'Agència Internacional d'Energia proposa que l'energia mínima vital per persona és de 1.300 kWh entre electricitat i gas.

Un article de David Maruny dins el document "Reflexions al voltant del 1r Congrés Català de Pobresa Energètica" mostra que les variables que intervenen en el consum bàsic d'energia és molt variat. En tot cas, diferencia entre quatre zones climàtiques: litoral, prelitoral, planes centrals i muntanya. I considera que hi ha onze perfils tipus de llars, entre els quals aquests quatre:

  • Tipus 1: una persona treballadora
  • Tipus 4: una parella jubilada
  • Tipus 9: una parella amb dos fills
  • Tipus 11: una parella amb quatre fills

El resultat són aquestes gràfiques en les quals podreu veure, segons on viviu i la vostra tipologia de família si esteu poc o molt per sobre del consum mínim bàsic.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Jo també actuo pel clima
Anar al contingut