Lones per mitigar l'impacte de l'escalfament global a la glacera de Presena, a Itàlia

Alberto AlcántaraActualitzat

La glacera de Presena, situada a la frontera entre les regions de Llombardia i Trentino-Südtirol, ha perdut més d'un terç del seu volum des de 1993 com a conseqüència de l'escalfament global. Per mirar de protegir-la durant els mesos d'estiu, i des de fa més d'una dècada, es cobreix amb lones blanques que serveixen per reflectir la calor.

Els preparatius comencen quan s'acaba la temporada d'esquí. Els conservacionistes desenrotllen les teles, que fan 70 metres de llarg i 5 d'ample, i cobreixen una superfície d'uns 100.000 metres quadrats, més de tres vegades la superfície que es va començar a tapar el 2008, quan va començar el projecte de conservació. Les lones tapen una zona situada entre 2.700 i 3.000 metres d'altitud.

Lones per protegir la glacera de Presena (AFP)


Els recobriments estan fets d'un material geotèxtil que reflecteix la radiació solar i manté una temperatura inferior a la externa. D'aquesta manera s'intenta alentir la fusió de la neu. També hi col·loquen sacs de sorra que serveixen per ancorar les lones i protegir-les del vent.

Les lones es fabriquen a Àustria i costen fins a 400 euros. Triguen sis setmanes a instal·lar-les, i sis setmanes més a retirar-les abans que torni a entrar l'hivern. El cost total anual amb el manteniment inclós, supera els 400.000 euros. Amb aquest sistema, s'ha evitat una regressió de la glacera d'uns 50 metres.

Lones per protegir la glacera de Presena (AFP)


La idea es va importar d'Àustria, on es fa un procediment semblant, per exemple a la glacera de Stubai.

Un altre exemple és la glacera del Roine, a Suïssa:

Sistemes com aquest es fan necessaris per mitigar l'impacte del canvi climàtic provocat per l'escalfament global, però òbviament no ataquen l'arrel del problema, que passa per la reducció dràstica de la concentració dels gasos d'efecte hivernacle que hi aboquem a l'atmosfera.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut