Catalunya redueix l'emissió de CO2
El 2011 es van emetre 4,8 milions de tones de CO2 menys de les assignades. (Foto: Reuters)

Nou rècord de diòxid de carboni a l'atmosfera el 2020 malgrat la pandèmia

Els nivells de CO2 a l'atmosfera continuen batent tots els rècords des que hi ha registres

Nestor GomezActualitzat

La concentració de CO2 a l'atmosfera el 2020 ha batut un nou rècord i ha arribat a les 413 parts per milió (ppm). El CO2 és el principal gas d'efecte hivernacle i malgrat la reducció d'emissions a causa de la Covid-19 segueix augmentant, ha confirmat dilluns l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

L'aturada de l'activitat econòmica global durant el 2020 a causa de la pandèmia i de les conseqüències sanitàries va produir una reducció temporal de les emissions de CO2, sobretot derivades dels combustibles fòssils, que van caure un 5,6%. En canvi, l'OMM afirma que aquesta reducció no va tenir un efecte en la reducció dels nivells de gasos d'efecte hivernacle. Durant el 2020, les emissions de CO2 van augmentar un 0,6% respecte del 2019.

 

Aquestes dades apareixen a pocs dies de la Cimera del Canvi Climàtic de Glasgow i l'OMM ha advertit que els nivells de CO2 a l'atmosfera són un 149% més elevats que els de l'era preindustrial. I no només això, sinó que és un gas de llarga durada que contribuirà a l'augment de les temperatures durant dècades, fins i tot, si es tallen de soca-rel les emissions a zero.

L'OMM ja ha anunciat que acabarà aquest 2021 amb unes concentracions de CO2 que tornaran a marcar un nou rècord. Les mesures fetes a meitat de l'any en els observatoris de referència com el de Tenerife i Hawaii ja eleven aquestes concentracions a 419 ppm. Per Petteri Taalas, secretari general de l'OMM, aquesta situació d'emissions només té una solució:

"Hem de plantejar-nos els nostres sistemes industrials, energètics i de transport, tota la nostra manera de viure."

L'informe de l'OMM també destaca els nivells d'altres gasos d'efecte hivernacle, com el metà (CH4) i l'òxid nitrós (N2O) que se situen respectivament a un 262% i 123% per sobre dels nivells que hi havia el 1750, abans que les activitats humanes alteressin l'equilibri natural del planeta.

Petteri Taalas és contundent en la perspectiva de futur que ens espera:

Al ritme actual d'emissions de tots aquests gasos, veurem un increment de la temperatura molt superior als objectius de 1,5 o 2 graus establerts a l'Acord de París.

L'evolució natural de la concentració de CO2 és cíclica, amb un màxim durant la primavera nostra, a l'hemisferi nord, i un mínim anual entre setembre i octubre. L'any 2013, per primer cop a la història humana, les concentracions de CO2 superaven les 400 ppm.

Anar al contingut