Dia de calor

Màximes de 35 ºC o més per primer cop aquest 2022

La calor intensa ha envaït ràpidament el país i en vuit dies ha superat els 30 ºC i els 35 ºC, i continuarà pujant

Néstor GómezActualitzat

A primera hora de la tarda de dimarts la temperatura al pantà de Siurana, estació de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya, ja trencava la barrera dels 35 ºC per primera vegada en aquest 2022.

Dues estacions del país van registrar una temperatura màxima superior als 35 ºC:

  • 36.6 ºC, al pantà de Siurana
  • 36.0 ºC, a Vinebre

Un valor que ja esperàvem que s'assoliria ben aviat tenint en compte les condicions de calor que estem vivint. Tot just fa vuit dies, el 10 de maig, vam tocar per primer cop els 30 ºC, ara ja hem registrat els 35 ºC i, compte, perquè cap a finals de setmana el termòmetre desafiarà els 40 ºC, un fet que realment seria històric i excepcional, una cosa mai vista en un mes de maig.

Arribar als 35 ºC és normal

La primera temperatura màxima de 35 ºC a Catalunya, en els darrers 30 anys, la majoria de vegades s'ha donat entre mitjans de maig i mitjans de juny, amb una forquilla més estreta que en el cas dels 30 ºC, que es mou entre el març i el juny. Els 35 ºC s'han concentrat entre l'11 de maig i el 21 de juny. L'any 2021, el primer dia a tenir una temperatura de 35 ºC va ser el 8 de juny.

 

Calor desbocada

Que avui tinguem 35 o 36 ºC no és extraordinari, el que fa que la calor actual sigui excepcional és el fet que sigui persistent. Ja portem deu dies de calor i durarà uns deu dies més, amb unes temperatures que tocaran sostre el proper cap de setmana amb valors que s'acostaran als 40 ºC.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut