L'Amazònia s'enfronta a una sequera històrica agreujada per l'escalfament global i el fenomen climàtic del Niño

RedaccióActualitzat

La regió de l'Amazònia està vivint un episodi de sequera greu, generada en gran part per l'escalfament global i accentuada per la pressió del fenomen climàtic natural del Niño. Les reserves d'aigua estan per sota de la mitjana històrica i els nivells dels rius han caigut prop de nivells rècord.

Segons el govern brasiler, 60 de les 62 ciutats del nord de l'estat d'Amazones han declarat l'estat d'emergència a causa de la sequera i els incendis forestals.

Tot i que el Niño està agreujant les condicions de sequera, no es pot oblidar el marc general d'escalfament global antropogènic que vivim. Segons un estudi d'atribució del grup World Weather Attribution (WWA) publicat aquest dimarts, la calor extrema i anòmala del final de l'hivern a l'Amèrica del Sud ha estat 100 vegades més probable pel canvi climàtic associat a l'escalfament planetari.

Segons Lincoln Muniz Alves, investigador de l'Institut Nacional d'Investigació Espacial del Brasil, que va participar en l'estudi:
 

"Tot i que molta gent ha assenyalat el Niño per explicar l'onada de calor d'Amèrica del Sud, aquesta anàlisi ha demostrat que el canvi climàtic és el principal motor de la calor."


La situació arriba a l'extrem que s'ha de portar aliments a localitats com Santa Helena do Inglês, situada a la riba del riu Negro i a uns 60 quilòmetres de Manaus. Aquest divendres, l'entitat Sustainable Amazon Foundation (FAS) va fer arribar paquets amb menjar als més necessitats.

Santa Helena do Inglês, Iranduba, Brasil (Reuters / Bruno Kelly)

Aquesta fundació, en col·laboració amb altres institucions, ha creat l'Amazon Climate Alliance per fer front a l'emergència provocada per la sequera. La iniciativa està cartografiant les zones més afectades per la manca d'aigua i està mobilitzant donacions d'aliments, aigua potable, medicaments i altres articles essencials per a les comunitats de la regió amazònica.

Problemes de navegació

Des de fa tres setmanes, una barcassa que transporta tres camions es troba encallada als bancs de sorra del riu Negro, que és un important afluent del riu Amazones. És un exemple que posa de manifest la difícil situació del transport fluvial. 
 


El vaixell portava subministraments des de Manaus, a uns 280 quilòmetres amunt del riu Negro, fins a Borba, on calen aliments, aigua potable, gas per cuinar, benzina i materials de construcció. La calor i la sequera també es vinculen a la mort massiva de peixos i dofins de riu.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut