La Lluna
La Lluna

L'agenda astronòmica de la tardor

Alberto AlcántaraActualitzat

L'inici oficial de la tardor astronòmica serà aquest diumenge, 23 de setembre, a les 3.54, hora local, amb l'arribada de l'equinocci de tardor. La tardor durarà fins al 21 de desembre a les 23.23, hora d'entrada de l'hivern. Fem un cop d'ull a alguns esdeveniments astronòmics que ens portarà la nova estació.

Equilux

L'equinocci és el 23 de setembre, però l'equilux, el dia amb el mateix hores reals de llum i de foscor, serà el dia 26 de setembre.

Fases Lunars

Tindrem la primera Lluna plena el 25 de setembre. La segona arribarà el 24 d'octubre, mentre que la tercera i última serà el 23 de novembre. La següent, la del 22 de desembre, ja correspondrà a l'hivern.

Pluges d'estels

La tardor ens portarà diverses pluges d'estels. D'entre les més importants, la primera serà la dels Oriònids, entre el 2 d'octubre i el 7 de novembre. El màxim previst és per al 21 d'octubre a les 19.10. S'esperen uns 23 meteors per hora.

La segona pluja a destacar es veurà entre el 14 i el 21 de novembre. Es tracta de la pluja d'estels Leònids, amb un màxim previst per al 17 de novembre a les 23.29. Hi ha una previsió de més de 20 meteors per hora.

Acabarem la temporada amb els Gemínids, visibles entre el 7 i els 17 de desembre, i amb un màxim el dia 14 a les 12.16. Serà la pluja més important, amb una mitjana de 120 meteors per hora.

A banda d'aquests tres pluges principals, n'hi haurà d'altres de menors, com els Tàurids o els Dracònids. Podeu trobar tota la informació a la pàgina de l'Observatori Astronòmic Nacional.

Activitats

Entre el 4 i el 10 octubre se celebrarà la Setmana Mundial de l'Espai. Del 9 al 18 de novembre serà la Setmana de la Ciència a Catalunya, coincidint amb la Setmana Internacional de la Ciència i de la Pau.

Canvi horari

El canvi a l'horari d'hivern arribarà el diumenge 28 d'octubre. Haurem d'endarrerir els rellotges una hora.

Anar al contingut