Per què arriba la tardor en dia 23?

Néstor GómezActualitzat

Potser us sorprèn que la tardor no arribi el dia 21. De fet, durant dècades ens van ensenyar que les estacions de l'any canviaven aquest dia. Però la realitat és més complexa i no es fixa en cap estació, sinó que hi ha petits desplaçaments en funció de l'any.

Entrarem a la tardor diumenge, dia 23, a les 3 hores 54 minuts de la matinada. Així comptarem amb un cap de setmana partit: un dissabte d'estiu i un diumenge de tardor. Sempre en termes astronòmics.

L'entrada a la tardor pot caure en 21, 22, 23 o 24. Ara bé, durant aquest segle només cauran en dies 22 i 23. A més, amb la curiosa seqüència de dos anys en dia 23 i dos anys en dia 22 fins al 2017. A partir del 2028 i fins al canvi de segle, tres anys començarà en el dia 22 i un en el dia 23. L'inici més tardà de la tardor ja l'hem viscut, va ser el 2003, el dia 23 a les 12.47, mentre que la tardor que més d'hora tindrem aquest segle serà el 2096, que entrarà el dia 22 a les 0.56 hores.

Per què el ball de dates?

Les estacions no tenen una data fixa perquè la volta de la Terra al Sol no és de 365 dies exactes. Sobra un romanent de minuts a l'any que es corregeix els anys de traspàs, afegint un dia al febrer cada quatre anys. Tot i així, tampoc és exacte, sobren minuts. La suma d'aquests sobrants i correccions fa que els canvis d'estacions ballin de dates.

Qui marca la data i l'hora de l'arribada de la tardor és la posició del centre del Sol en travessar l'equador, quan passa de l'hemisferi nord al sud. És aquell moment que, ubicats en la línia de l'equador exactament amb el migdia, un llapis no projecta cap ombra. El sol es trobaria just sobre la vertical del nostre cap. És el moment en què, teòricament, el dia té tantes hores de llum com de nit, anomenat equinocci. A la pràctica, això passa en l'equilux, que arriba el dia 26.

Anar al contingut