L'onada de calor a Berlín (AFP)
L'onada de calor a Berlín (AFP)

França bat el seu rècord absolut de calor

L'onada de calor ha deixat registres antològics a diversos països europeus

Alberto AlcántaraActualitzat

L'onada de calor dels últims dies ha batut rècords a Catalunya, però també ha polvoritzat registres a altres països d'Europa, com per exemple a França, on hi ha hagut la màxima absoluta de la història del país.

França

Una de les dades més significatives a nivell europeu han estat els 45,9 ºC mesurats a Gallargues-le-Montueux, la temperatura més alta mai registrada al país gal. Ciutats com Nimes, Montpeller i Perpinyà han batut els seus propis rècords absoluts.

Espanya

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) va reportar rècords absoluts de la sèrie en estacions com Burgos, el Puerto de Navacerrada, Madrid-Retiro i Calamocha.

Alemanya

Segons el servei meteorològic alemany, el Deutscher Wetterdienst, el 30 de juny es va establir un nou rècord de temperatura nacional per al juny: 39,6 °C a l'estació de Bernburg/Saale.

Gairebé 250 estacions van establir nous rècords de temperatura màxima de juny, amb 223 que van reportar valors per damunt dels 35 ºC.

Àustria

El servei nacional meteorològic i hidrològic austríac (ZAMG) ha informat que el mes de juny ha estat el més sec, càlid i assolellat de la història del país, amb una temperatura de 4 graus i mig per sobre de la mitjana.

 

Altres rècords

A Suïssa, més de la meitat de les 85 estacions d'observació van mesurar rècords de temperatura de juny. Sis d'elles van registrar un rècord absolut. Per exemple, Davos, situada a una altitud de 1.594 metres, amb una temperatura de 29,8 °C.  A la República Txeca, es va establir un nou rècord de temperatura nacional de juny amb els 38,9 °C de Doksany. Polònia també va informar d'un rècord absolut de juny a Radzyń (38,2 °C)

Dades destacades a Catalunya

Durant aquests dies us hem anat informant d'alguns registres destacats que ha deixat l'episodi.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha fet una anàlisi posterior de l'onada de calor, d'on s'extreuen algunes dades significatives. Per exemple, aquest mapa mostra la distribució dels rècords absoluts i mensuals a les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA):

D'entre aquests rècords, destaca el valor més alt registrat mai a Catalunya, també durant aquest episodi: els 43,8 ºC d'Alcarràs. Un altre fet molt important és que hem tingut 4 dies seguits amb màximes de 40 ºC a les comarques d'interior.

Són dades que van en la línia del que es preveu que serà cada vegada més habitual com a conseqüència de l'escalfament global: onades de calor més intenses, i, per tant, amb més possibilitat d'establir nous rècords, i més llargues.

Pel que fa a la persistència, aquest mapa mostra com s'ha distribuït la duració de l'onada de calor, i indica el nombre de dies en què s'han registrat valors màxims superiors als normals. A 173 estacions de les 185 hi ha hagut almenys un dia amb temperatura més alta de la normal. En el pitjor dels casos, hem estat 6 dies amb temperatures per sobre de la mitjana.

Més fets a destacar: la persistència de temperatures superiors als 31 ºC durant tota la nit del 28 al 29 de juny a l'Observatori Fabra de Barcelona. L'augment del nombre de nits tropicals és una altra de les conseqüències previstes del canvi climàtic.

I com a dada extrema, també destaca l'amplitud tèrmica registrada a Fornells de la Selva el 28 de juny: màxima una mica superior als 43 ºC i mínima de gairebé 13 ºC, més de 30 ºC de diferència!

 

Anar al contingut