Cotxes coberts de neu a Batea

Filomena ens ha deixat gruixos de neu històrics

Han estat més de 40 hores de nevada intensa en moltes poblacions, que va deixar nombroses afectacions en comarques on no són habituals nevades així: prelitoral de Tarragona, Catalunya Central, sud de Ponent i Terres de l'Ebre. S'han superat els 40 cm a llocs més avesats del Pirineu com a Viu de Llevata, a l'Alta Ribagorça, amb 58 cm; però destaquen sobretot els gruixos al Priorat, muntanyes de Prades, serra de Tivissa i Llaberia, Terra Alta i massís del Port. Aquí teniu un recull de dades dels gruixos màxims de la nevada durant el cap de setmana. Els gruixos màxims han arribat als 60 cm a Horta de Sant Joan i a Prades.

 

Dels primers flocs de neu que van caure durant la matinada de dijous fins a aquesta matinada ha nevat moltíssim. Finalment la pertorbació del sud peninsular va dur la humitat necessària per ballar amb el fred de cru hivern, que ens acompanya des de Nadal, i deixar nevades històriques a molts punts del país, amb gruixos que han superat els 50 cm en indrets poc habituals i lluny del Pirineu.

 

Aquí teniu un recull de les imatges de les nevades dels darrers dies.

Cotxes coberts de neu a Batea (Glòria Llop)

I a partir d'ara, què?

El fred gèlid i extrem pren el relleu a la neu. La inversió tèrmica, aire fred dipositat al fons de les valls i de les conques, provocarà grans diferències de temperatura entre les cotes més baixes i les de muntanya. S'esperen valors inferiors als -20 ºC al fons de la vall de la Cerdanya i a uns 2.000 metres les temperatures seran d'uns -5 o -7 ºC. Una gran diferència que es notarà a totes les conques envoltades de muntanya.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut