Filomena ens ha deixat gruixos de neu històrics
Filomena ens ha deixat gruixos de neu històrics

Filomena ens ha deixat gruixos de neu històrics

Néstor Gómez
TEMA:
Meteorologia
Cotxes coberts de neu a Batea

Han estat més de 40 hores de nevada intensa en moltes poblacions, que va deixar nombroses afectacions en comarques on no són habituals nevades així: prelitoral de Tarragona, Catalunya Central, sud de Ponent i Terres de l'Ebre. S'han superat els 40 cm a llocs més avesats del Pirineu com a Viu de Llevata, a l'Alta Ribagorça, amb 58 cm; però destaquen sobretot els gruixos al Priorat, muntanyes de Prades, serra de Tivissa i Llaberia, Terra Alta i massís del Port. Aquí teniu un recull de dades dels gruixos màxims de la nevada durant el cap de setmana. Els gruixos màxims han arribat als 60 cm a Horta de Sant Joan i a Prades.

 

Dels primers flocs de neu que van caure durant la matinada de dijous fins a aquesta matinada ha nevat moltíssim. Finalment la pertorbació del sud peninsular va dur la humitat necessària per ballar amb el fred de cru hivern, que ens acompanya des de Nadal, i deixar nevades històriques a molts punts del país, amb gruixos que han superat els 50 cm en indrets poc habituals i lluny del Pirineu.

 

Aquí teniu un recull de les imatges de les nevades dels darrers dies.

Cotxes coberts de neu a Batea (Glòria Llop)

I a partir d'ara, què?

El fred gèlid i extrem pren el relleu a la neu. La inversió tèrmica, aire fred dipositat al fons de les valls i de les conques, provocarà grans diferències de temperatura entre les cotes més baixes i les de muntanya. S'esperen valors inferiors als -20 ºC al fons de la vall de la Cerdanya i a uns 2.000 metres les temperatures seran d'uns -5 o -7 ºC. Una gran diferència que es notarà a totes les conques envoltades de muntanya.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut