Europa es fon amb temperatures que toquen els 40 ºC

Avui, 20 països d'Europa estan en alerta per calor. París bat rècord de calor

Néstor GómezActualitzat

Ja és aquí el dia àlgid de calor al continent europeu dins aquesta onada de calor. La bossa d'aire càlid que va arribar del nord d'Àfrica abraça tot el centre continental i arriba fins a Escandinàvia.

Un total de 20 països d'Europa estan en alerta per calor, des del Mediterrani fins a Suècia i Finlàndia. L'alerta de calor és vermella, situació molt perillosa amb gran danys i accidents i amb risc per a la vida de persones en una àrea extensa, a tot el nord de França, Bèlgica i Luxemburg. La segona onada de calor en menys d'un mes posa en escac Europa i situa el canvi climàtic en el centre de preocupació dels europeus.

París, camí dels 42 ºC, una calor històrica

França és un dels països més afectats per l'onada de calor. Avui París, a les 13.36, ha arribat als 40,6 ºC i ha batut el rècord que té 72 anys d'antiguitat, quan el mercuri es va aturar als 40,4 ºC a París -Montsouris el 28 de juliol de 1947. Meteofrance preveu que avui sigui el dia més càlid de la setmana i ha activat l'avís vermell a 20 departaments de la meitat nord del país.

 

 

Si en els darrers dies hem comentat que a Catalunya s'ha eixamplat l'estiu i la calor és cada cop més intensa, una situació similar passa a França. Segons Meteofrance, fa unes dècades arribar als 40 ºC era un fet excepcional i localitzat, dues vegades entre 1960 i 1980, ara ja és una cosa habitual, des del 2008 cada any s'ha superat aquesta xifra.

 

 

Europa es mediterranitza

A Bèlgica, ahir van registrar un rècord històric en arribar la temperatura als 39,9 ºC a la base militar de Kleine-Brogel, i es va superar un registre que data del juny de 1947. A Alemanya, la temperatura es va elevar a 40,5 ºC (104,9 F) a Geilenkirchenthe, situada a tocar d'Holanda, que supera el rècord anterior de 40,3 ºC. A Holanda, els 38,8 ºC a Gilze-Rijen, al sud del país, van desplaçar un registre de fa 75 anys.

 

 

 

ARXIVAT A:
Onada de calor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut