Els desastres climàtics han augmentat un 80% en aquest segle
L'ONU presenta un informe en què mostra els efectes negatius del canvi climàtic i el seu increment
Els desastres climàtics han augmentat un 80% en aquest segle

Els desastres climàtics han augmentat un 80% en aquest segle

L'ONU presenta un informe en què mostra els efectes negatius del canvi climàtic i el seu increment

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Potser no ho percebem, però cada dècada que passa el nombre de desastres naturals és més gran i, a la vegada, més greu. No és que ara les notícies corren més i estem més assabentats del que passa a l'altre costat del món, sinó que ha augmentat el nombre de fenòmens extrems associats a l'escalfament del planeta.

Durant les dues primeres dècades de segle XXI s'han comptabilitzat 6.681 desastres naturals relacionts amb el temps, un augment del 80% respecte als 3.656 registrats en els últims 20 anys del segle XX, segons un estudi de l'oficina de les Nacions Unides Reducció del Risc de Desastres (UNDRR). L'informa revela que entre els anys 2000 i 2019 un total d'1,23 milions de persones van morir a causa de desastres naturals, incloent els d'origen climàtic i geològic, front els 1,19 milions de persones de l'anterior període.

Mami Mizutori, representant especial del Secretariat General per la Reducció del Risc de les Nacions Unides, afirma:

S'estan salvant més vides, però cada cop hi ha més persones afectades per la creixent emergència climàtica. El risc de catàstrofe s'ha convertit en un fet sistèmic.

Més fenòmens extrems, més víctimes

L'increment del nombre de sequeres és sorprenent. En aquests 20 anys de segle XXI han augmentat un 29% respecte als darrers dos decennis del segle XX, de 263 a 338. Però l'increment encara és més gran si es tracta de fenòmens climàtics extrems associats a les temperatures, amb onades de fred o calor, passant del 130 a 432, fet que significa un augment dels 232%.

La gràfica mostra els fenòmens i la relació que té amb el nombre de vegades que hi ha hagut amb el nombre de víctimes.

 

 

 

Les onades de temperatures extremes han provocat la mort de 165.000 persones, i hi ha llacunes de dades que no han arribat per manca de recursos dels països poc desenvolupats. L'informe constata que el 90% d'aquestes morts estan associades a les onades de calor. Una xifra de persones mortes que augmentarà perquè durant les properes dècades aniran a més i podran afectar un terç de la població mundial si la temperatura global del planeta segueix pujant.

Els anys negres: 2004, 2008 i 2010

La pitjor catàstrofe natural durant aquest segle, en nombre de víctimes, va ser el tsunami a l'oceà Índic de 2004, amb la mort de 226.400 persones, seguit del terratrèmol d'Haití del 2010, amb 222.000 persones; i el cicló Nargis a Birmània, que el 2008 va provocar la mort d'unes 138.000 persones. A Europa, destaquen les onades de calor del 2003 amb 72.000 morts al continent i del 2010 a Rússia amb 55.000 persones mortes.

ARXIVAT A:
Meteorologia Crisi climàtica
Anar al contingut