El gran cicló Kenneth deixa cinc morts a Moçambic

Abans havia passat per Comores, on hi ha un balanç de tres víctimes mortals

Alberto AlcántaraActualitzat

El cicló tropical Kenneth ha deixat almenys cinc morts al nord de Moçambic. Al districte d'Ibo, a la província de Cabo Delgado, el 90% de les llars han quedat destruïdes. Unes 15.000 persones han estat directament afectades. Al voltant de 30.000 persones han estat evacuades a llocs segurs.

El cicló va arribar a Moçambic després de deixar tres morts a les illes Comores. El Kenneth va aterrar amb la força equivalent a la d'un huracà de categoria 4, que implica vents sostinguts d'entre 210 i 250 km/h, un mes després del pas del cicló Idai, que va devastar el país.


Sense precedents

En 50 anys de dades, mai cap sistema tropical amb categoria d'huracà havia arribat a la província de Cabo Delgado, al nord de Moçambic, ni tan sols un huracà de categoria 1.

El cicló tropical Idai ho va fer cap al sud, a prop de la ciutat de Beira, amb força equivalent a la d'un huracà de categoria 2. Aquest cicló va devastar moltes zones de Moçambic, Malawi i Zimbàbue. Va deixar més de mil morts i va causar danys estimats de 1.800 milions d'euros.

Impacte a prop de Pemba

Estan activats tots els avisos per ventades, inundacions i esllavissades de terra. Les escoles estan tancades i s'han cancel·lat els vols entre Pemba i la capital, Maputo.

Evolució

El matí de dissabte, Kenneth ja havia perdut la categoria de cicló tropical, malgrat que encara deixarà pluja. Es preveuen acumulacions d'entre 250 i 500 mm de pluja, fins i tot amb puntes que poden arribar a superar els 750 mm a la província de Cabo Delgado.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut