El gener més càlid al planeta i extraordinàriament càlid al nord d'Europa

A Europa ha pujat 3,1 ºC i, en el cas de Noruega i Rússia, fins a 6 ºC respecte de la mitjana

Gemma PuigActualitzat

Aquest gener ha estat el més càlid a nivell global i especialment càlid a Europa. La temperatura del mes de gener a nivell mundial va ser la més alta des que hi ha dades: 0,77 ºC més càlid que la mitjana de gener i molt a prop de l'anterior rècord del gener del 2016, ha pujat 0,03 ºC. Temperatures per sobre de la mitjana a la major part dels EUA i l'est del Canadà, el Japó, sud-est asiàtic i alguns llocs de l'Antàrtida, entre d'altres.
Al mapa hi veiem les anomalies positives en color vermellós i en color blau les anomalies negatives. En aquest segon cas, el gener va ser més fred del que tocaria, per exemple, a Alaska i al nord-est del Canadà.

A Europa, aquest augment encara ha estat més evident: el gener més càlid, 3,1 ºC més respecte de la mitjana de referència del període 1981-2010, segons ha publicat el Centre Europeu de Predicció (ECMWF). El gener més càlid que qualsevol altre gener, 0,2 ºC més respecte del gener del 2017, el rècord anterior. Amb valors excepcionalment alts al nord-est d'Europa, de Noruega a Rússia, amb valors superiors als 6 ºC per sobre de la mitjana.

 

Noruega, a començaments de gener, va registrar el dia més calorós des que hi ha dades: 19 ºC a Sunndalsora, més de 25 ºC per sobre de la mitjana. Normalment, en aquesta època la temperatura hauria de ser negativa. El gener a Noruega va ser el segon més càlid des del 1900. Suècia i Finlàndia també van tenir temperatures molt altes per a l'època.

Encetem, doncs, el 2020 com van acabar el 2019, que va ser el segon any més càlid del planeta des del 1850, la qual cosa corrobora els efectes evidents de l'escalfament global i, per tant, que la crisi climàtica és una realitat.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut