Periodistes fent de periodistes

El dia en què els periodistes només facin preguntes complaents i no expliquin el que passa al carrer, serà el dia en què tots haurem perdut part de la nostra llibertat

Enllaç a altres textos de l'autor

Natàlia Ramon

Periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

@natramonetc
Actualitzat

Tot el que escriuré aquí i ara semblaran obvietats. Però resulta que ens trobem en uns moments en què les obvietats cal dir-les, és una llàstima però és així. Perquè resulta que els periodistes que fan la seva feina han de fer preguntes, moltes vegades incòmodes, i han de sortir al carrer a veure què passa, i explicar-ho, i han de fiscalitzar el poder (el que sigui) perquè és la seva feina. I el dia en què els periodistes deixin de fer la seva feina, és a dir se sotmetin al poder (el que sigui), el dia en què només facin preguntes complaents, que expliquin el que passa al carrer pel que han sentit dir i no perquè ho veuen... aquest dia serà el dia en què tots haurem perdut part de la nostra llibertat. També els lectors, oients i espectadors.

Així que els qui manen han de saber que, per sort, encara hi ha periodistes que fan de periodistes, i ho fan honestament intentant fer bé la seva feina. I si no que l'hi preguntin a Alexander Winterstein, portaveu de la Comissió Europea, que, molt amablement, no va contestar ni a una sola pregunta dels periodistes (no adoctrinats) de diversos mitjans de comunicació d'arreu d'Europa. Només va ser capaç de dir "inapropiada" quan una periodista li va preguntar amb quins arguments el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, denunciaria la violació dels drets humans a Turquia on s'empresonen periodistes i polítics dissidents, quan un líder elegit democràticament d'un país de la Unió Europea està en una presó alemanya i altres polítics catalans estan a la presó per organitzar un referèndum. Són preguntes que fan nosa, sí. Doncs que es facin fotre!

La mateixa nosa que fa que els periodistes i fotoperiodistes (que fan la seva feina) expliquin i ensenyin l'actuació dels Mossos d'Esquadra desallotjant manifestants, conduint furgonetes blindades com bojos, fent perillar la integritat dels manifestants o estomacant la gent que asseguda a terra fa resistència pacífica. Això també fa nosa, ja ho entenc... doncs que es facin fotre.

Aquesta és l'obligació d'un periodista: mirar-preguntar-contrastar-confirmar-explicar... I sí, hi ha periodistes que no fan bé la seva feina, per incompetència o per mala fe, com en totes les professions. Tots coneixem advocats, jutges, metges, empresaris, fusters, sabaters o mecànics que fan malament la seva feina. Però el que és fonamental és que els periodistes que fan de periodistes ho facin en llibertat i que aconsegueixin continuar treballant sense sotmetre's als discursos del poder que els fueteja dia a dia, que intenta crear un discurs fals per desprestigiar-los, o no heu sentit Soraya Sáenz de Santamaría?

Doncs això, mirar-preguntar-contrastar-confirmar-explicar... I a qui no li agradi...

Anar al contingut