Laura Rosel: "7 de cada 10 espanyols creuen que les institucions han de parlar"
ANÀLISI

Laura Rosel: "7 de cada 10 espanyols creuen que les institucions han de parlar"

Per primer cop el CEO demana l'opinió també als ciutadans de la resta de l'estat espanyol

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

En un moment en què les majories sòlides són tan difícils de teixir, el diàleg entre els governs català i espanyol per resoldre el conflicte polític aconsegueix una majoria aclaparadora entre els ciutadans. 7 de cada 10 espanyols i 8 de cada 10 catalans creuen que les institucions han de parlar. Per primer cop el CEO surt de Catalunya i demana l'opinió també als ciutadans de la resta de l'estat.

El suport social al diàleg entre institucions és incontestable. Les diferències sorgeixen en el moment de concretar la naturalesa que hauria de tenir aquest diàleg: si dins de la Constitució o sense límits. Però aquest no pot ser el mur: una norma democràtica hauria de ser precisament el principal aval per al debat polític. Perquè la democràcia s'assenta en la diversitat, no en la uniformitat. I dialogar vol dir asseure's davant els qui pensen diferent, contraposar idees, intercanviar arguments. Parlar, discutir, comunicar-se.

Perquè si no s'estén aquest pont, el panorama és ben amarg: almenys el que es desprèn de la demoscòpia, que dibuixa Catalunya i Espanya com dues realitats que es miren de reüll, que no s'entenen. Que a la resta de l'estat es consideri que Catalunya és la més beneficiada pel govern espanyol; que els catalans siguin els que cauen pitjor en el conjunt de l'estat o que la majoria d'espanyols trobin just que hi hagi 9 persones condemnades a presó per haver organitzat un referèndum haurien de ser senyals d'alarma per als responsables de trobar una sortida a aquesta situació.

Per cert, el CEO tradueix a números l'aposta del carrer pel diàleg, el mateix dia que es compleixen 19 anys de la mort d'Ernest Lluch. Un dels polítics que més alt i més clar va apostar per la tolerància i el diàleg. Un referent del socialisme català a qui avui es recorda i es posa en valor des d'un ampli ventall d'opcions polítiques.

 

Anar al contingut