Què en sabem, de l'àudio que vincula el bisbe Novell amb una amenaça del rei?
Fets o fakes

Què en sabem de l'àudio que vincula el bisbe Novell amb una amenaça del rei?

El missatge que circula afirma que el bisbe de Solsona hauria plegat per un pla orquestrat per la cúria espanyola i el rei

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

En les darreres setmanes i coincidint amb la renúncia al bisbat de l'encara bisbe emèrit de Solsona, Xavier Novell, ha aparegut a WhatsApp un àudio en el qual una veu anònima assegura que, anys enrere, el bisbe hauria rebut una trucada del rei Felip VI per, suposadament, amenaçar-lo. L'àudio diu així:

"Fa dos anys vaig estar amb ell a Lurdes (en el pelegrinatge anual que hi fan els bisbats de Vic i Solsona) i Novell em va dir, parlant sobre l'independentisme, que el va trucar el rei i li va preguntar a veure on volia passar els últims anys de la seva vida. Diu, "i em va acollonir". I això m'ho va dir personalment. I des de llavors l'han tingut sempre molt fastiguejat fins que al final ha plegat… Suposo que és això."

En l'àudio encara es fan més afirmacions suggerint les motivacions polítiques darrere la història que s'ha conegut sobre el bisbe Novell.

 

Què hi diuen el bisbat de Solsona i Vic?

D'entrada el "Fets o fakes" ha pogut verificar que el bisbe Novell va participar en el pelegrinatge del bisbat a Lurdes "fa dos anys", com es diu a l'àudio i com es pot veure en aquestes imatges.

Més enllà d'aquest petit detall, el bisbat de Vic (que s'està fent càrrec de les funcions del bisbat mentre estigui vacant) ha reiterat que del que ells tenen constància és que la renúncia de Novell va ser per "raons estrictament personals" i que, per tant, la corroboració, o no, de qualsevol tipus d'informació referent a les causes pertany al seu estricte àmbit personal.

Efectivament, l'única persona que pot certificar que va rebre aquesta trucada del rei Felip VI és el mateix bisbe Novell, que fins ara no ha parlat de tot plegat. En el cas que ho fes, encara quedaria poder demostrar els vincles entre la suposada trucada i la situació actual del bisbe.

 

Àudios inverificables

En aquest cas, el "Fets o fakes" ha aconseguit esbrinar qui és la persona que fa l'àudio, gràcies a la col·laboració de l'audiència de Catalunya Ràdio. De tota manera, qui hagi fet l'audio resulta irrellevant perquè ens trobem davant d'un cas clar de rumor inverificable.

La persona que fa l'explicació insisteix que va mantenir aquesta conversa amb Novell però mentre el bisbe no en parli, no podrem contrastar aquesta versió.

 

Recomanacions si reps un àudio com aquest

Aquest fenomen, l'aparició de rumors, insinuacions o missatges de l'estil "m'han dit que…" o "jo us puc dir que…" és habitual en moments de tensió informativa al voltant d'un tema.

És per això que des dels equips de verificació es recomana que, en plena onada informativa, es miri de verificar la font d'on ens arriba l'àudio, no compartir missatges si no es té la certesa que són certs o d'on surten, qüestionar informacions que apareixen de fonts anònimes i acudir als mitjans de comunicació de confiança.

Xarxes com Whatsapp, que ofereixen molts avantatges, també generen un problema de traçabilitat de la informació o la desinformació ja que gairebé mai no es pot desfer el camí fins a l'origen d'un missatge, una imatge o un àudio que s'han enviat anònimament.

En aquesta mena de situacions, els missatges esbiaixats o els rumors s'aprofiten de la viralitat del tema que tracten i del que s'anomena biaix de confirmació (la nostra tendència natural a creure'ns una cosa que encaixa amb la nostra manera de pensar) per fer córrer missatges amb baixa credibilitat o sense cap relació amb els fets.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
EsglésiaFelip VI
Anar al contingut