La campanya de les gomes es fa viral a WhatsApp i per xarxes socials per conscienciar sobre la importància de tallar les tires de les mascaretes
Un pit-roig amb les ales entortolligades per una mascarteta quirúrquica
Fets o fakes

Cal tallar les gomes de les mascaretes per evitar danys als animals?

Les mascaretes i els guants d'un sol ús protegeixen les persones contra la Covid però poden fer mal a la fauna marina i terrestre

Victòria Vilaplana, Mariona CostaActualitzat

Fa un dies que circula per WhatsApp i xarxes socials l'anomenada "Campanya de tallar gomes", en referència a les gomes elàstiques de les mascaretes. El motiu, segons el missatge, és que aquestes tires estan afectant la fauna marina i terrestre, i que fins i tot s'han trobat aus mortes amb mascaretes enredades a les ales. 

És cert que és recomanable tallar les tires?

Sí. La Generalitat de Catalunya fa mesos que demana que es tallin les gomes elàstiques abans de llençar-les al contenidor gris perquè, efectivament, poden fer mal a alguns animals, com ja passa des de fa anys amb les anelles de les llaunes de begudes.

Els Agents Rurals asseguren a "Fets o fakes" que són conscients d'aquesta campanya i l'atribuexen a persones conscienciades amb el medi ambient. A Catalunya, de moment, no tenen constància que cap au hagi mort com a conseqüència de les tires de la mascareta, però veuen bé que el missatge arribi a molta gent.

De fet, fa més d'un any que ja van promoure una campanya en què instaven les persones a llençar les mascaretes on correspon. És a dir al contenidor gris i en una bosseta, ja que les mascaretes poden trigar entre 300 i 400 anys a degradar-se en un entorn natural.

Des del Centre de Recuperació d'Animals Marins, el CRAM, celebren que el missatge s'estigui fent viral, tot i que de moment tampoc els ha arribat cap animal que hagi mort en aquestes circumstàncies. Ara bé, sí que han vist fotos d'animals d'altres indrets del món i alerten que és qüestió de temps:

"Ara per ara no ens consta que les gomes específicament estiguin fent mal, però sí que és molt possible que acabi passant, ja que hi ha peixos, tortugues i aus que s'enganxen amb altres deixalles."

'La campanya de les gomes' es fa viral a Whatsapp i per xarxes socials per conscienciar sobre la importància de tallar les tires de les mascaretes
L'efecte dels residus de la Covid en diferents animals d'arreu del món (Foto: Covidlitter.com)

Al CRAM sí que els han arribat tortugues marines amb problemes per culpa de les tovalloletes d'un sol ús, per exemple.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat reconeixen que també han tingut problemes per culpa de les gomes elàstiques de plàstic, ja que moltes aus les confonen amb cucs i se les mengen. És el cas d'aquesta cigonya dels Aigüamolls de l'Empordà, que va morir per una obstrucció:

Fauna atrapada per residus Covid arreu del món

Un grup d'investigadors dels Països Baixos ha publicat un estudi a la revista científica Animal Biology, amb les primeres observacions de casos de fauna que ha quedat atrapada o ha ingerit algun tipus de residu Covid. Així com dels primers casos d'aus que han fet servir mascaretes o guants d'un sol ús per construir nius.

'La campanya de les gomes' es fa viral a Whatsapp i per xarxes socials per conscienciar sobre la importància de tallar les tires de les mascaretes
Niu d'ocell fet amb restes de mascaretes i un guant d'un sol ús amb un peix que hi va morir atrapat (Font: Animal Biology)

La primera víctima que van trobar els investigadors va ser un pit-roig americà embolicat en una mascareta a Canadà l'abril del 2020. Altres incidents van incloure un peix globus trobat mort després d'haver estat atrapat en una mascareta a prop de Miami Beach als EUA i un cranc de costa a França mort per una màscara.

Els mateixos investigadors han creat una plataforma col·laborativa per seguir documentant casos com els d'un peix atrapat al dit gros d'un guant de làtex als Països Baixos, un pingüí al Brasil amb una mascareta quirúrgica a l'estómac o una guineu del Regne Unit enredada en una mascareta. 

Consulta altres "fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Biodiversitat
Anar al contingut