Anar a la navegació principal
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Consums digitals que conviden a l'optimisme

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha acabat l'any 2021 amb 3 milions d'usuaris únics a Catalunya, segons el mesurador d'audiències digitals Comscore. Això representa una cobertura del 47,6% dels internautes a Catalunya i situa els mitjans públics catalans com a segon grup audiovisual, només 150.000 usuaris únics per sota d'Atresmedia Sites. En canvi, la CCMA tanca l'any amb 700.000 usuaris únics per sobre de Mediaset i 1 milió i mig per sobre de RTVE. Ja situats a l'any 2022, el mes passat la CCMA ha aconseguit la millor audiència digital d'un gener de la nostra història, i TV3 ha mantingut el seu lideratge com a televisió més vista per internet a Catalunya durant 57 mesos consecutius (gairebé 5 anys).

La major part del consum de vídeo i àudio es fa a través del portal de la CCMA. En el cas del vídeo, un 72% via web, un 14% via apps mòbils i un 14% a través de televisors connectats. Pel que fa a l'àudio, un 63% es consumeix al web, un 32% a les apps mòbils i un 5% a través d'assistents de veu.

El 35% dels usuaris de la CCMA hi arriben a través de cercadors, un 37% des d'enllaços a xarxes socials, i la resta és trànsit directe, és a dir, usuaris que hi arriben directament per les nostres marques (TV3, Catalunya Ràdio i Super3, principalment). Això vol dir que cada vegada hi ha menys consum de portades i, en canvi, hi ha més accés directe a vídeos, àudios o notícies des de cercadors o xarxes socials.

Catalunya Ràdio

L'audiència de Catalunya Ràdio va a l'alça. L'any 2021 va registrar un increment del 5,7% a Catalunya, segons les dades d'audiència de Comscore. I el gener passat Catalunya Ràdio va tenir la millor audiència digital dels últims 4 anys i es va acostar al milió d'usuaris únics (970.000). És la segona millor dada històrica, només per darrere de la del mes d'octubre del 2017, que va ser excepcional.

Franja de 18 a 24 anys. Un 4,7% de l'audiència digital de Catalunya Ràdio és jove, que és el percentatge més alt entre les ràdios generalistes. RAC1 només té un 2,1% de la seva audiència d'entre 18 i 24 anys. Onda Cero té un 4,6% de joves, i la SER un 4,0%. Catalunya Ràdio té una mitjana mensual de 37.000 joves a internet.

Franja de 25 a 34 anys. Catalunya Ràdio és líder en aquesta franja d'edat. De mitjana, la ràdio pública catalana té 102.000 usuaris únics d'aquesta edat. La segueix RAC1 amb 97.000 usuaris únics, i la SER amb 86.000 a Catalunya.

Franja de 18 a 34 anys. Si ampliem la franja jove dels 18 als 34 anys, Catalunya Ràdio també reté el lideratge digital en aquesta franja. Catalunya Ràdio té 136.000 usuaris únics mensuals, mentre que la SER en té 135.000 i RAC1 només en té 118.000.

Consum d'àudio

Pel que fa al consum d'àudio, comparant les 25 primeres setmanes de la temporada 2021-2022 amb el mateix període de la temporada 2020-2021, Catalunya Ràdio incrementa el consum d'àudio a la carta un 5,8% en volum de reproduccions.

"Crims" és el programa de Catalunya Ràdio amb més reproduccions a la carta del que portem de temporada, i creix un 36% respecte al mateix període de la temporada 2020-2021.

"El búnquer" és el segon programa amb més reproduccions a la carta i ja ha superat el milió de reproduccions durant el que portem de temporada, més del doble que la temporada anterior a aquestes alçades (+116%). En aquest cas, si comptem totes les reproduccions d'"El búnquer" a totes les plataformes on es distribueix (web i app pròpia, canal de YouTube de Catalunya Ràdio i les plataformes externes de podcast) suma més de 6,8 milions de reproduccions d'àudio.

"Adolescents XL" acumula des del seu inici 15,4 milions de reproduccions a YouTube, a les quals cal afegir 1,5 milions més a la plataforma pròpia de Catalunya Ràdio (web i app). Aquesta temporada 2021-2022, Adolescents XL suma 1,7 milions de reproduccions a YouTube i mig milió a la plataforma pròpia. La meitat dels usuaris de YouTube que consumeixen continguts d'aquest programa són d'entre 18 i 24 anys. I és molt destacable el fet que el 70% són dones.

També destaca el programa "Tot costa", amb un creixement del 4% en el consum d'àudio a la carta.

Accessibilitat

Pel que fa a l'accessibilitat als mitjans digitals, la CCMA treballa constantment per fer el màxim d'accessibles els seus serveis. Durant el 2021 s'ha dut a terme una auditoria interna i una consultoria per adequar les possibles disconformitats i aconseguir una accessibilitat doble A a la web de la CCMA. L'evolució del web del Llibre d'Estil i la remodelació dels blogs de TV3 i Catalunya Ràdio ha permès aconseguir el nivell d'accessibilitat requerit. Malgrat això, encara hi ha alguna pàgina antiga que no disposa del nivell de doble A, i es treballa per fer-les més accessibles.

Pel que fa a les aplicacions mòbils, el 2021 també s'han fet moltes millores d'accessibilitat, com la revisió i implementació de nous etiquetatges per als lectors de pantalla o millores de contrast visual. La CCMA segueix treballant en algun mòdul tecnològic antic per evolucionar-lo i complir en la totalitat del servei amb les directrius del nivell AA.

En l'entorn de televisors connectats el 2021 s'ha millorat el lector de pantalla del servei d'HbbTV i s'han fet millores en la subtitulació de continguts.

Anar al contingut

En sintonia

Saül Gordillo (Calella, 1972) Periodista. Director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Exdirector de l'Agència Catalana de Notícies i de l'edició del diari El Punt al Maresme. Excap de continguts digitals d'El Periódico de Catalunya. Autor del Bloc sense fulls des del 19 de juliol de 2004.

Cerca posts del blog
Últims posts