No és cert que l'OMS prohibeixi fer autòpsies als morts per Covid ni que Rússia hagi descobert que el virus no existeix
El cap d'Anatomia Patològica de l'Hospital Clínic assegura a "Fets o fakes" que les proteïnes verinoses de la Covid es veuen al microscopi
Fets o fakes

No és cert que l'OMS prohibeixi fer autòpsies als morts per Covid

Tampoc és cert que Rússia hagi descobert que el coronavirus no existeix arran de les autòpsies, com assegura un missatge de Whatsapp

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Fa uns dies que circulen per les xarxes informacions que asseguren que a Rússia, a diferència d'altres països, es fan moltes autòpsies als morts durant la pandèmia i que això ha permès descobrir que la malaltia no existeix.

També asseguren que els símptomes que manifesten els malalts estan produïts per una infecció bacteriana i no per un nou coronavirus, un argument recurrent entre els grups negacionistes durant tota la pandèmia. A "Fets o fakes" hem consultat els experts per aclarir-ho.

És cert que l'OMS ha fet lleis prohibint fer autòpsies per Covid?

Fals. D'entrada, l'OMS no és un organisme que aprovi lleis. En tot cas, emet recomanacions i justament el març del 2020 va emetre una guia sobre com cal fer les autòpsies.

L'Hospital Ramon y Cajal de Madrid en fa des del mateix mes d'abril de l'any passat, tan sols un mes després de la declaració de l'estat d'alarma, i a tot l'Estat se n'han fet des de llavors més d'un centenar, una vintena a Catalunya.

És cert que si ens fixem en el total de morts que ha provocat la pandèmia, prop de 76.000 a tot l'Estat, pot cridar-nos l'atenció que s'hagin fet només 100 autòpsies. De fet, alguns experts consideren que, segurament, se n'haurien d'haver fet més.

Però aquesta xifra tan baixa té dues explicacions: els criteris per decidir quan cal fer-la i les condicions específiques que requereix una autòpsia en què el mort pot estar infectat amb el coronavirus.

Quan i com s'ha de fer una autòpsia a un suposat mort per Covid?

Qui demana que es faci l'autòpsia és normalment el metge intensivista (els metges que atenen pacients crítics) quan veu que hi ha alguna circumstància de la mort que no pot acabar d'explicar.

Només en el cas que els símptomes i l'estat general del pacient no expliquin prou bé el perquè de la seva mort no es decideix fer una autòpsia.

El cert és que no només no s'han deixat de fer autòpsies, sinó que a l'Hospital Clínic de Barcelona fins i tot s'ha implementat un tipus d'autòpsia virtual perquè la pugui seguir també l'equip mèdic del malalt.

El segon motiu que explica per què es fan tan poques autòpsies Covid és el que explica a "Fets o fakes" el cap d'Anatomia Patològica de l'Hospital Clínic, Antonio Martínez:

"Totes les recomanacions marquen que cal tenir una sala de bioseguretat 3, que no tots els hospitals tenen."

"I a més es tracta de malalts que han estat molt de temps ingressats a les UCI i això ha fet que el principal obstacle amb què hem topat hagi estat l'oposició de la família."

L'exigència de sales d'alta seguretat fa que a Catalunya només el Clínic i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell puguin fer autòpsies Covid, i a tot l'Estat, només a una desena de centres.

Les UCI estan saturades, amb més de 500 pacients ingressats per Covid
Les UCI estan saturades, amb més de 500 pacients ingressats per Covid (EFE)

A això cal afegir-hi que al principi de la pandèmia es van fer poques autòpsies a causa de l'alta pressió assistencial que patien els hospitals, com ha reconegut a "Fets o fakes" el cap del servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Ramon y Cajal, José Palacios, que creu que també cal tenir en compte que ara molts casos no necessiten aquesta intervenció.

"Els metges ja tenen criteris clínics per saber si tenen al davant un quadre molt ben definit de mort per Covid-19 i, per tant, igual que passa amb altres patologies, molts no consideren necessari fer una autòpsia."

En altres països s'han restringit les autòpsies?

Fals. Molts han trobat els mateixos problemes que també han tingut els metges catalans i espanyols. Per exemple, a la Xina moltes famílies s'oposaven a autoritzar-les i se n'han fet poques.

En canvi, Alemanya ha fet autòpsies des del principi de la pandèmia perquè la majoria d'hospitals en aquest país tenen sales d'alta seguretat que han permès identificar des d'un primer moment els morts per Covid.

Es pot saber en una autòpsia si la Covid és real?

Cert. Sobre això, Antonio Martínez explica que poden saber si una persona ha mort per la infecció o per una altra malaltia, tot i tenir Covid:

"Tenim tècniques i proves per analitzar la presència del virus en els teixits. Podem identificar les lesions mortals de la Covid o també lesions que no estan relacionades amb el virus i que poden ser les que han causat una mort".

El cap d'anatomia patològica de l'Hospital Clínic afegeix que la Covid és absolutament real.

"La Covid existeix, la veiem al microscopi electrònic, veiem al microscopi òptic les seves proteïnes verinoses, que són les que generen la tempesta immunològica, i veiem les vasculopaties, que són les que al final fan que el pacient acabi morint."

També José Palacios explica que són capaços de detectar en les autòpsies "lesions diferents a les que provoca la Covid i discernir si un determinat pacient amb el virus ha mort, per exemple, per una hemorràgia intestinal o per una altra patologia".

En els pacients que han mort per coronavirus els patòlegs troben "lesions molt importants en els pulmons, també tromboembolismes pulmonars. I després postmortem es fan estudis de teixits del pulmó i també serveixen per detectar el virus".

 

En algun moment els governs han prohibit o restringit les autòpsies?

Fals. Els experts consultats pel "Fets o Fakes" ho neguen rotundament. Antonio Martínez assegura que a cap lloc del món s'han restringit autòpsies.

"Al contrari, si hi ha una necessitat de salut pública, com podria ser la generada per la Covid, la direcció mèdica dels hospitals podria autoritzar la realització d'aquests estudis sense el consentiment de la família, però per motius humanitaris ni a Catalunya ni a cap hospital de l'Estat no s'ha fet."

Sí que hi va haver al principi de la pandèmia recomanacions del ministeri perquè els centres fossin prudents a l'hora de decidir fer autòpsies a causa de la situació que es va viure durant la primera onada.

Però José Palacios explica que "eren recomanacions perquè es fessin autòpsies només si complien les mesures de seguretat. No hi ha restriccions més enllà de la necessitat de complir aquests protocols de seguretat, i això passa amb altres malalties (com amb l'Ebola), no només amb la Covid".

Es farien autòpsies a persones que morin després de rebre una vacuna contra el coronavirus?

Cert. Els experts consultats pel "Fets o Fakes" consideren que si una persona mor en un hospital pocs dies després d'haver rebut la vacuna seria un criteri per demanar la realització d'una autòpsia.

Què pensen els patòlegs sobre les informacions negacionistes?

Es mostren indignats perquè se'ls utilitzi com a excusa:

"Els patòlegs són potser els metges que més treballen a la recerca de la veritat i per posar-la al servei dels professionals clínics per poder donar així el millor tractament als malalts."

I lamenten també que aquest tipus de desinformacions puguin confondre la població i dificultar la lluita contra la pandèmia.

I què passa amb les autòpsies a Rússia?

El missatge viral assegura, entre d'altres coses, que Rússia s'està saltant la normativa de l'OMS que no permet fer autòpsies. Com ja hem aclarit, no existeix cap prohibició de l'OMS en aquest sentit, sinó un protocol que explica com cal fer aquestes autòpsies i uns criteris de seguretat imprescindibles.

La particularitat de Rússia és que, segons els experts, en aquell país es fan més autòpsies que a la majoria de països, aproximadament al 60% (alguns ministres asseguren que al 100%) de les persones que moren.

Això es fa per publicar en estadístiques separades els morts per Covid i els que es confirmen a través d'una autòpsia que han mort per coronavirus (les xifres, dividides en dos recomptes, són més baixes). La manera de comptar les víctimes a Rússia és una qüestió controvertida i poc clara que enfronta les fonts oficials i els observadors independents.

Per tant, aquest missatge fals que corre per xarxes utilitza una informació parcialment veraç, que Rússia fa moltes més autòpsies que la majoria de països del món, per sostenir un missatge del tot fals i fins i tot nociu per a les persones que se'l creguin.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Covid-19
Anar al contingut