No és cert que el 2020 hi hagi hagut menys morts que el 2019, com diuen els negacionistes de la Covid
Les dades de l'Índex Nacional de Defuncions es publiquen amb un desajustament temporal
Fets o fakes

No és cert que el 2020 hi hagi hagut menys morts a Espanya que el 2019

Torna a circular un document oficial de l'Índex Nacional de Defuncions però les dades del 2020 encara no estan actualitzades

Pilar Garcia, Mariona CostaActualitzat

Els negacionistes utilitzen les dades de l'Índex Nacional de Defuncions per argumentar que no hi ha hagut més morts l'any 2020, perquè el coronavirus i la pandèmia no existeixen.

Segons les últimes dades d'aquest registre, que són del 22 de gener d'aquest any, el 2020 hi va haver 401.359 morts, i el 2019, 418.574. Per tant, efectivament, la xifra de defuncions del 2019 és més alta que la del 2020 en aquest document.

Però no són dades tancades de l'any passat, ni molt menys, ja que aquest registre s'actualitza constantment, com explica Albert Esteve, director del Centre d'Estudis Demogràfics:

"Els registres civils es van col·lapsar, a més els funcionaris es van confinar i no van poder fer la feina que feien normalment i es van acumular els expedients. No es va notificar amb la rapidesa que tocava i morts que s'havien produït al març es van anotar al sistema al maig o al juny. Aquest indicador del Ministeri de Sanitat sempre va corregint retrospectivament la informació."

I com a exemple que aquest indicador es va actualitzant constantment, veiem què va passar amb les dades de defuncions del 2019. Entre el primer i l'últim informe hi ha 75.000 morts més:

La dada de defuncions de l'any 2020 que està publicada és, doncs, totalment provisional i almenys fins d'aquí un any es continuarà actualitzant.

Què és l'Índex Nacional de Defuncions i d'on surten les dades? 

És un sistema d'informació creat l'any 2000, que depèn del Ministeri de Sanitat, i conté les dades personals de cadascuna de les defuncions inscrites als registres civils de tot l'Estat. Els registres s'hi incorporen amb una periodicitat mensual. És una base de dades acumulativa. I no conté cap informació relativa a la causa de la mort.

Què hi diuen les dades de l'INE sobre mortalitat?

Justament el 26 de gener l'Institut Nacional d'Estadística va fer públiques les seves dades provisionals sobre mortalitat a Espanya el primer semestre del 2020. Aquestes dades confirmen que de gener a juny hi va haver un 32% més de morts a Catalunya que el 2019. A tot l'Estat, l'increment de la mortalitat va ser del 19% en el mateix període.

En números absoluts, a Catalunya hi va haver 44.414 morts en total el primer semestre de 2020 quan en mig any de 2019 la mortalitat havia estat d'unes 33.000 persones.

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut