Troncs reciclats com a refugi per a la biodiversitat

Refugis de biodiversitat creats a partir d'arbres caiguts durant els últims temporals

RedaccióActualitzat

Durant aquest mes de juliol, el servei de parcs de l'AMB està construint una trentena de refugis de biodiversitat a la xarxa de parcs metropolitans a partir del reciclatge de grans troncs d'arbres que han caigut durant els darrers temporals, especialment durant el provocat per la borrasca Gloria.

Els troncs es col·loquen a terra i tenen la funció d'atraure i albergar éssers vius com animals, fongs i molses. D'aquesta manera, tindran una segona vida i esdevindran hàbitats idonis per a la proliferació de diverses espècies de fauna i flora.
 

Troncs reciclats com a refugi per a la biodiversitat (AMB)

La superfície d'aquests refugis de biodiversitat s'omple d'encoixinat o "mulching", un compost obtingut a partir del triturat de restes vegetals, bàsicament troncs i branques, que també potencia la biodiversitat i afavoreix la presència de diversos tipus d'insectes. A més, té altres beneficis importants per als espais verds, com ara la naturalització del paisatge, la retenció d'humitat o la regulació de temperatura.

La combinació de materials crea llocs càlids que faciliten l'estada d'insectes i aràcnids. Alguns insectes, com les abelles o les vespes solitàries, aprofiten les zones foradades que s'han fet intencionadament als troncs per pondre ous dins de la fusta morta. També afavoreixen els rèptils, els ocells, els invertebrats, els fongs i les molses.

Troncs reciclats com a refugi per a la biodiversitat (AMB)

La biodiversitat és un element important, ja que contribueix a la salut i el benestar de les persones. La diversitat d'espècies propicia ecosistemes més equilibrats i actua com una barrera de protecció que evita que moltes malalties infeccioses puguin arribar a les persones.

Estalvi d'emissions

El reciclatge de l'arbrat per a la construcció de refugis forma part d'un procés d'economia circular que implica una reducció d'emissions de CO2, perquè els troncs es queden dins del mateix parc o en espais verds propers. D'aquesta manera s'evita el transport del residu fins a la planta de tractament.

El temporal Gloria va deixar més de 430 arbres caiguts. El 75 % s'han reaprofitat dins dels mateixos espais verds metropolitans.
 

Un recurs educatiu més del parc

Els refugis de biodiversitat també esdevenen un recurs educatiu integrat dins del programa Aprenem a la Xarxa, en què famílies i escoles tenen l'oportunitat de veure i experimentar la presència de fauna en aquests indrets dels parcs. Totes les espècies observades es poden introduir dins del Visor de fauna de l'AMB.


Podeu consultar altres accions del Pla de millora de la biodiversitat que l'AMB està implantant als parcs i platges metropolitanes.

 

 

 

 

Anar al contingut